Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2015

Američke dionice već krajem ovog tjedna na novim rekordnim razinama?

Događaj koji je u prošlom tjednu najviše utjecao na kretanja na financijskim tržištima bio je rezultat britanskih izbora na kojima je pobijedio aktualni premijer David Cameron. I ovog puta se potvrdila činjenica da izbori mogu značajno utjecati na političku i gospodarsku situaciju što uzrokuje značajne promjene vrijednosti valute u vrijeme izbora...

Britanska funta je u prethodnom tjednu bila najaktivnija među najtrgovanijim svjetskim valutama te je u odnosu na većinu ostalih valuta uključujući euro i hrvatsku kunu ojačala približno 2%. Razlog jačanja je očekivanje investitora da će gospodarska i porezna politika ostati nepromijenjene u idućim godinama.

Ostale valute su tjedan završile na približno istoj razini na kojoj su ga počele, a jedina iznimka bio je novozelandski dolar koji je nastavio slabiti. NZD je u posljednja 2 tjedna u odnosu na USD oslabio približno 5%.

Dionice na razvijenim tržištima krajem tjedna nastavile su rasti te nadoknadile pad s početka tjedna. Američki SP500 indeks sada se ponovno nalazi blizu rekordno visoke razine. U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa vrijednost mu iznosi 2111,00 bodova.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta događaja koji bi mogli imati kratkotrajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima no oni vjerojatno neće dovesti do značajnije promjene dosadašnjih trendova kretanja tečaja valuta. Najvažniji među njima je sastanak i konferencija za novinare britanske centralne banke (BOE) koji će se održati danas, te podatak o rastu njemačkog BDP-a koji izlazi u srijedu.

Mišljenje analitičara

Budući da je u petak izašao podatak je stopa nezaposlenosti u SAD-u pala na 5,4%, analitičari Admiral Marketsa očekuju da će američke dionice nastaviti rasti te možda već u tijeku ovog ili idućeg tjedna dosegnuti nove rekordne razine.

Britanska funta tradicionalno jača nakon izbora što bi se moglo dogoditi i ovoga puta. Najveći potencijal za jačanje ima u odnosu na euro u odnosu na kojeg je od početka godine već ojačala preko 7%. Budući da je gospodarska situacija u Britaniji osjetno bolja nego u zemljama eurozone, a kako će monetarna politika koju provodi Europska centralna banka u idućim godinama biti mnogo labavija od politike britanske centralne banke (BOE), do kraja godine funta bi u odnosu na euro mogla ojačati barem još nekoliko posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram