Zatvori
Poslovni Puls
12/05/2015

HGK: Nezaposlenost u padu, ali situacija nije povoljna...

U travnju je drugi uzastopni mjesec, pod utjecajem sezonskog zapošljavanja povezanog s turističkom predsezonom , nastavljeno smanjenje nezaposlenosti, uobičajeno za ovo doba godine, do razine od 297,1 tisuću osoba. Mjesečni pad se realizirao na razini od 6,9%, što je ponovno nešto dinamičnija stopa pada nego u istom mjesecu prošle godine (iako je u apsolutnom izrazu nezaposlenost pala nešto manje nego prošlogodišnjeg travnja)...

U okolnostima još uvijek načelno loših tržišnih fundamenata, dinamičniji pad nezaposlenosti u ovoj godini treba povezivati i s nekim drugim momentima, stoji u analizi iz HGK.

Prvo, manja je dinamika ulaska na evidenciju nezaposlenih pri HZZ-u iz radnog odnosa koji je bio znatno oštriji u ranijim razdobljima krize, kada su tvrtke prilagođavale manje rashode smanjenjem troška rada. Tijekom travnja na toj je osnovi na evidenciju ušlo 10,9 tisuća osoba (4% manje nego prošlogodišnjeg travnja), a tijekom prva četiri mjeseca 59,8 tisuća osoba (2% manje nego u istom razdoblju prošle godine).

Drugo, snažniji je odljev s evidencije HZZ-a iz drugih razloga uz samo zapošljavanje (prema odredbama „Izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti“ koji je stupio na snagu početkom prošle godine), osobito zbog „nepridržavanja zakonskih odredbi“ na osnovi kojih je u travnju odjavljena 6,1 tisuća osoba (11,3% više nego u istom mjesecu prošle godine), a u prva četiri mjeseca 22,9 tisuća osoba (108% više nego u istom razdoblju prethodne godine).

Treće, pojačana je dinamika odljeva na osnovi zapošljavanja u inozemstvu – u travnju je zaposleno 707 osoba (3% više nego prošlogodišnjeg travnja), a tijekom prva četiri mjeseca 1715 osoba, 24,8% više nego u usporedivom razdoblju prošle godine.

Četvrto, nešto je snažnije zapošljavanje mladih bez staža (na osnovi EU programa „Garancija za mlade“): u prva četiri mjeseca ove godine je zaposleno 18,2 tisuće osoba bez staža, 15,7% više nego prošle godine. Isto pokazuje i zapošljavanje osoba u dobi između 20. i 30. godine: u prva četiri mjeseca ove godine zaposleno je 9% više osoba te dobi.

Naposljetku, vidljivo je nešto snažnije sezonsko zapošljavanje: u travnju je zaposleno na sezonskim poslovima 9,3 tisuće osoba, 3,7% više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u prva četiri mjeseca povećanje na razini od 13,4%.

Uslijed svega toga, broj nezaposlenih je u godišnjoj usporedbi u padu posljednjih trinaest mjeseci te je u travnju bio niži za 57,4 tisuće osoba (-16,2%). Međutim, zasad je riječ samo o padu nezaposlenosti, ne i o rastu zaposlenosti i aktivnosti, koji ostaje još uvijek ispod prošlogodišnjih razina.

Očekujemo da će se takvi trendovi produžiti i u nastavku godine koja stoga neće donijeti prekretnicu na tržištu rada: na temelju baznih utjecaja (manji priljev u nezaposlenost zbog dosezanja kritično niske razine zaposlenosti) i administriranja nezaposlenih, očekujemo vrlo blagu korekciju registrirane nezaposlenosti naniže, bez značajnijeg oporavka zaposlenosti i aktivnosti, poručuju iz HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram