Zatvori
Poslovni Puls
13/05/2015

Malo dobrih vijesti: Maloprodaja bilježi rast

Konačni podaci DZS-a za ožujak potvrdili su prve rezultate odnosno realan godišnji rast trgovine na malo od 1,1% (prema kalendarski prilagođenim indeksima) odnosno 1,9% prema izvornim, neprilagođenim indeksima...

Posljednji podaci za ožujak pridonijeli su tako realnom godišnjem rastu prometa u trgovini na malo od 1,7% u prvom ovogodišnjem tromjesečju (prema kalendarski prilagođenim indeksima).

Istovremeno prema izvornim neprilagođenim indeksima ostvaren je realan godišnji rast od 2,2% što će zasigurno utjecati na bolje ostvarenje osobne potrošnje u prvom tromjesečju te u konačnici pozitivno pridonijeti prvim ovogodišnjim rezultatima BDP-a (osobna potrošnja čini oko 60% BDP-a). Osim niske baze koje će u ovoj godini zasigurno podržavati pozitivne stope rasta prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini podrška rastu dolazi i od razmjerno snažnog rasta fizičkih pokazatelja u turizmu.

Naime, u prvom tromjesečju je u odnosu na isti period 2014. ostvareni dvoznamenkasti rast i broja dolazaka i noćenja turista (16,9% odnosno 18,7%) zasigurno je imao pozitivan doprinos i rastu maloprodaje. Nadalje, izmjene Zakona o porezu na dohodak potakle su rast neto plaća na godišnjoj razini od čega se dio vjerojatno prelio i na rast potrošnje. Nešto blaži rast promatrano prema nominalnim indeksima od 0,8% godišnje u prvom tromjesečju posljedica je deflacijskih kretanja iako je u većini kategorija zabilježen rast prometa. Promotrimo li strukturu prometa u trgovini na malo doprinos rastu došao je ponajprije od njene najzastupljenije kategorije - nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namjernicama koja u strukturi čine udio od 38,4% a gdje je zabilježen nominalni godišnji rast prometa od 4,3%. Uz spomenuti rast, potvrda orijentiranosti kupaca ponajviše zadovoljavanju osnovnih životnih potreba došla je od pada prometa u kategoriji prodaje motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikla i dijelova od 3,6%. S druge strane pad prometa motornim gorivima i mazivima od 8,1% godišnje posljedica je i nižih cijena na godišnjoj razini.

"U nastavku godine možemo očekivati nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta trgovine na malo čemu će najveći doprinos doći od niske baze, slabih inflatornih pritisaka i rasta raspoloživog dohotka, dok će značajniji oporavak i dalje sprječavati izostanak pozitivnih kretanja s tržišta rada te sklonost daljnjem razduživanju sektora kućanstava", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram