Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2015

Živnuo građevinski sektor u ožujku

Prema posljednjim podacima DZS-a za ožujak broj izdanih odobrenja za građenje zabilježio je rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je izdano ukupno 601 dozvola što je u usporedbi s veljačom predstavlja rast za 41,4 %...

Istovremeno u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je rast broja izdanih odobrenja za 3,4%, što je prvi rast broja izdanih građevinskih dozvola u posljednjih šest mjeseci. Spomenuti rast posljedica je prvenstveno rasta broja izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina (+46,7% godišnje) dok je broj izdanih odobrenja za izgradnju zgrada niži za 3%. Međutim, unatoč padu broja izdanih odobrenja za izgradnju zgrada ukupna površina zgrada za koje su odobrenja izdana veća je za 209% u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je predviđena vrijednost radova u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 179,1% dok je predviđena vrijednost radova za ostale građevine viša za 304,6%.

Promotrimo li u razdoblju od siječnja do ožujka, u odnosu na isto razdoblje lani, broj izdanih građevinskih dozvola manji je za 14,9% što je prvenstveno posljedica snažnog pada spomenutog pokazatelja u prve dva ovogodišnja mjeseca. . Broj izdanih odobrenja za građenje zgrada zabilježio je tako pad od 14,1% dok je broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina niži za 18,8%.

"Međutim unatoč padu broja izdanih odobrenja za građenje pozitivan doprinos kretanju pokazatelja obujma građevinskih radova u narednom razdoblju svakako će dolaziti od rasta ukupne površine zgrada za koje su odobrenja izdana (+42,8%) te predviđene vrijednosti radova (+35,7), uz popratni rast predviđene vrijednosti radova ostalih građevina (+20,9). Stoga unatoč godišnjem padu broja izdanih odobrenja za građenje u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostajemo pri očekivanjima da će, prvi put nakon šest godina, pokazatelj obujma građevinskih radova u ovoj godini zabilježiti blagu stopu rasta (+0,2%)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram