Zatvori
Poslovni Puls
19/05/2015

Geopolitički nemiri potiču rast cijena sirove nafte

U posljednjih mjesec dana cijene sirove nafte na svjetskim robnim tržištima zabilježile su kontinuirani blagi rast pa su tako s razine od 55,74 dolara za barel koliko su iznosile sredinom travnja narasle do razine od 59,69 dolara za barel (WTI s isporukom u lipnju) odnosno s 63,45 na 66,81 dolara za barel (Brent s isporukom u lipnju). Pri tome glavni pokretač rasta cijena ostaju zaoštrene geopolitičke tenzije na Bliskom Istoku...

Tako su vijesti o tome kako je Islamska država okupirala grad Ramadi (glavni grad najveće iračke provincije) čime će se vrlo vjerojatno ugroziti irački izvoz, kao i nastavak sukoba u Jemenu odnosno napadi na jemenske pobunjenike ali i sve slabiji odnosi Irana i Saudijske Arabije podržale rast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima. Naime, uslijed nemira blokirane su glavne jemenske luke kojim se isporučuje nafta.

Pored bliskoistočnih nemira, višim cijenama nafte idu u prilog i očekivanja kako će proizvodnja sirove nafte u SAD-u i dalje usporavati (posljednjih pet tjedana proizvodnja u SAD-u stagnira). Međutim, iako su cijene sirove nafte zabilježile kontinuirani blagi rast one su još uvijek na oko 40% nižim razinama u odnosu na isto razdoblje 2014.

Prema izvješću IEA za svibanj, proizvođači okupljeni u OPEC-u, koji čine 40% svjetske proizvodnje, u travnju su povećali proizvodnju sirove nafte na 31,21 milijuna barela dnevno (+160 tisuća barela), što je najveća količina od rujna 2012. te za 1,4 milijuna barela više nego u prošloj godini. Povećana proizvodnja pri tome je podržana većom proizvodnjom Iraka i Irana, te zadržavanjem proizvodnje Saudijske Arabije iznad 10 milijuna barela dnevno.

Prema istom izvješću u ovoj godini predviđa se rast proizvodnje zemalja koje nisu članice OPEC-a na 830 tisuća barela dnevno, što je rast od 200 tisuća barela. Očekuje se globalno sezonsko smanjenje proizvodnje s 78,2 milijuna koliko je iznosila u prvom na 77,8 milijuna barela dnevno u drugom tromjesečju. S druge strane predviđa se rast globalne potražnje za naftom na 93,6 milijuna barela dnevno (rast za 1,1 milijuna barela dnevno), koji se temelji na očekivanjima jačanja europskog gospodarstva, te predviđanjima rasta potražnje zemalja OECD-a.

Glavna podrška kretanjima cijena sirove nafte prema višim razinama i u nastavku godine biti će eventualno jačanje geopolitičkih nemira ali i mogući pad proizvodnje sirove nafte u SAD-u. Naime, ukoliko se proizvodnja SAD-a smanji to će dovesti do znatno manjih odstupanja u krivuljama ponude i potražnje na tržištu sirove nafte u drugoj polovici godine pa bi cijene sirove nafte tipa Brent mogle do kraja 2015. dostići i 68 dolara po barelu, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram