Zatvori
Poslovni Puls
19/05/2015

Padaju cijene nekretnina i u Kini

Kinesko tržište nekretnina ostaje "anemično" i u travnju, a cijene novih stanova na mjesečnoj razini padaju u većini gradova, iako se cijene u većim gradovima održavaju zahvaljujući vladinim potporama...

Prema istraživanju u 70 velikih i srednjih gradova, 48 ih je doživjelo pad cijena u travnju u odnosu na prethodni mjesec, stoji u izvješću koje je Državni zavod za statistiku objavio u ponedjeljak.

Nove cijene stanova su ostale iste u Shenyangu, Hefeiju, Jinanu i Changshau, dok je u 18 gradova, uključujući Peking, Šangaj, Guangzhou i Shenzen, od ožujka doživjelo rast.

U 34 gradova su cijene postojećih stanova doživjele pad na mjesečnoj razini, osam ih je zabilježilo iste cijene, a 28 povećanja, što je za 16 više u odnosu na prethodni mjesec.

Zbog zahlađenja na tržištu nekretnina i smanjivanja izvoza uslijed neujednačenog svjetskog gospodarskog oporavka, gospodarski rast drugog najvećeg gospodarstva u svijetu je u prvom tromjesečju pao na 7 posto, što je najniža stopa rasta od 2009.

Kako bi ublažila pritisak pada gospodarstva i smanjila financijske troškove tvrtki, središnja banka je od studenoga tri puta srezala referentne kamatne stope. Od veljače je također dva puta smanjila obveznu pričuvnu stopu.

Na osnovi poticaja, prodaja stanova u nekim većim gradovima je postupno oporavljena, ali u manje razvijenim područjima gdje su kapaciteti ostali veliki, efekt politika je ostao nezabilježen.

Prema izračunima DZS-a, prosječna cijena stanova u gradovima prvog stupnja je u travnju povećana za 1 posto na mjesečnoj razini, dok je u gradovima druge i treće razine pala za 0,1 i 0,3 posto, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram