Zatvori
Poslovni Puls
20/05/2015

MMF: Rusija uspješno prevladala financijsku krizu!

Banka Rusije je u cjelini uspješno svladala financijsku „buru” koja se nedavno na nju obrušila, izjavio je zamjenik izvršnog direktora IMF-a Min Zhu. „Bila je to stvarno velika bura. Vrijednost rublja je značajno pala zbog cijena nafte i zbog sankcija”, izjavio je Min Zhu, a prenosi agencija TASS...

„Smatram da je ruska Centralna banka reagirala ispravno, u cijeloj toj situaciji je vrlo dobro postupala”, nastavio je stručnjak, koji je nekada bio zamjenik direktora Narodne banke Kine. „Oni su sve pažljivo izbalansirali – i cijene nafte, i uvoz-izvoz, i financijske bilance”, objasnio je predstavnik IMF-a. „Vidimo da se rubalj stabilizirao, da se ruska privreda stabilizirala, iako se ove godine očekuje negativan rast. Tako da vaša Centralna banka djeluje ispravno.”

Na pitanje što bi mogao posavjetovati za budućnost, Min Zhu je odgovorio: „Gledajući u budućnost, treba sačuvati snažnu poziciju što se tiče rezervi, to je prvo. Kao drugo, treba sačuvati prilagodljivost tečaja u skladu s kretanjima na tržištu.”

„Zato što je prva faza krize šok”, objašnjava. „U uvjetima šoka treba djelovati vrlo precizno, upravljati priljevom i odljevom kapitala. Ali kada je period šoka iza nas, treba se postupno vraćati na tečaj koji se temelji na tržištu, kako bi se još bolje stabilizirala valuta, situacija s obračunom tekućih transakcija, rezerve. Pa i cijela privreda.”

„Očekujem da će to biti sljedeći korak”, zaključio je Min Zhu, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram