Zatvori
Poslovni Puls
20/05/2015

Vlasnici fizičkog investicijskog zlata profitirali su u krizi tržišta obveznica

Čak 450 milijardi dolara vrijedna imovina izbrisana je sa svjetskih tržišta zbog drastičnog pada cijena obveznica, javio je nedavno ugledni Bloomberg. Programi poput „kvantitativnog popuštanja“, kakve provodi i Europska središnja banka, ali i mnoge druge centralne banke diljem svijeta – uključujući, primjerice, i kinesku – rast inflacije i porast cijena nafte smanjili su atraktivnost globanog tržišta obveznica, što je dodatno naglašeno negativnim prinosima na „najsnažnije“ državne obveznice, poput njemačkih...

Slična se situacija događa i s imovinom hrvatskih građana, koji prema nedavnim podacima Hrvatske narodne banke, u bankama čuvaju ukupno gotovo 400 milijardi kuna. Gotovo četiri državna proračuna trenutačno su „pospremljena“ u raznim financijskim derivatima poput depozita ili štednje te životnih osiguranja, no umjesto da svojim vlasnicima donosi značajni rast, taj novac mogao bi početi stvarati gubitke.

Naime, najavljene mjere intervencija u monetarni sustav poput „kvantitativnog popuštanja“ imaju za cilj povećanje inflacije, odnosno – smanjenje vrijednosti novca. Dodatni razlog sve veće zabrinutosti građana za štednju su i neizvjesnosti poput krize u Grčkoj koje dovode do dramatičnih kretanja u odnosima valuta, poput nedavnog drastičnog rasta vrijednosti švicarskog franka. U uvjetima nestabilnosti na financijskim tržištima i razočaranja ulaganjima u vrijednosne papire, došlo je vrijeme kada investitori puno racionalnije i dugoročnije razmišljaju u svojoj politici disperzije ulagačkog portfelja. Ulaganje u zlato nameće se kao jedan od povijesno najsigurnijih oblika ulaganja.

Asortiman

Upravo su vlasnici fizičkog zlata, čija je vrijednost stabilna za razliku od fluktuacijama sklonim vrijednostima novca i vrijednosnih papira, jer je utemeljena u fizičkoj imovini, profitirali u ovoj „mini-krizi“ tržišta obveznica, budući da je cijena zlata na svjetskim burzama početkom ovog tjedna dosegla rekordne razine unazad četiri mjeseca.

"Investicija u fizičko zlato dostupna je i hrvatskim građanima, budući je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukinuta obveza plaćanja carina i poreza na luksuz prilikom kupnje investicijskog zlata. Štoviše, kod kupnje zlatnika, poluga, dukata i zlatnih pločica investitori su oslobođeni plaćanja PDV-a, kao i poreza na dohodak. To je i dodatni razlog ulaganja koji smo primijetili kod hrvatskih građana, budući da s druge strane imamo trend kontinuiranog smanjenja kamata na štednju kao i uvođenje poreza na kamate na štednju. Također, tržište zlata je visokolikvidno čime je zlato brzo utrživo u novac", kazala je Ivana Omrčen, voditeljica sektora prodaje fizičkog zlata u tvrtki Auro Domus Bullion Market, najvećoj hrvatskoj tvrtki specijaliziranoj za ovu djelatnost. Omrčen je istaknula je ponuda fizičkog investicijskog zlata, dostupna i putem internetskih stranica tvrtke , stvarana u suradnji s renomiranim europskim i svjetskim državnim kovnicama, te da se naručeni artikli dostavljaju kupcima u vrlo kratkom roku.

"Interes za fizičkim zlatom značajno je porastao od početka 2015. godine, i to za čak 250 posto kada uspoređujemo prva dva mjeseca ove i prošle godine. Tome je pridonijela i činjenica da imamo vrlo široki raspon cijena naših proizvoda, koje kreću već od svega 200 kuna . Budući da se radi o relativno novoj ponudi na hrvatskom tržištu, prilagodili smo se potrebama kupaca, pa sve informacije mogu dobiti i putem besplatnog broja telefona 0800 510 510 i na više od 150 prodajnih mjesta Auro Domusa diljem Hrvatske u kojima se može kupiti i preuzeti fizičko investicijsko zlato", zaključila je Omrčen.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram