Zatvori
Poslovni Puls
26/05/2015

Ožujak donio blagi rast prosječnih plaća

Posljednji podaci DZS-a za ožujak o prosječnim isplaćenim bruto i neto plaćama u pravnim osobama pokazuju blagi godišnji i mjesečni rast u nominalnom i realnom izrazu...

Tako je prosječna isplaćena neto plaća iznosila 5.723 kuna što je za 221 kuna ili 4,0% više nego u istom mjesecu prošle godine. S druge strane, u odnosu na veljaču, prosječna neto plaća je zabilježila rast za 2,8% odnosno viša je za 158 kuna. S druge strane, uz vrlo blagu pozitivnu godišnju stopu inflacije u ožujku (+0,1%) u realnom izrazu je prosječna neto plaća zabilježila godišnji rast od 3,9%.

Prosječna bruto plaća u ožujku je iznosila 8.108 kuna što predstavlja nominalan i realan rast na godišnjoj i rast na mjesečnoj razini. Tako je u odnosu na veljaču prosječna bruto plaća zabilježila rast za 3,5% odnosno 271 kuna, dok je na godišnjoj razini nominalno bila viša za 159 kuna odnosno 2%. Korigiramo li godišnju stopu rasta s stopom inflaciji realan godišnji rast bruto plaće iznosio je 1,9%.

"Pozitivan učinak na solidan godišnji rast neto plaća imale su nove izmjene Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu od 1. siječnja ove godine, kad je došlo do povećanja osobnog odbitka. Pozitivan godišnji učinak ovih izmjena vidjet će se i u narednim mjesecima ove godine. Isto tako godišnjem rastu realnog izraza neto i bruto plaća pridonosit će zadržavanje stope inflacije na niskim razinama", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram