Zatvori
Poslovni Puls
27/05/2015

Milanović i Kotromanović u Kazahstanu lobiraju za hrvatske tvrtke

Tijekom službenog posjeta Republici Kazahstan, ministar obrane RH Ante Kotromanović, u srijedu 27. svibnja 2015., susreo se sa svojim kazahstanskim kolegom, ministrom obrane Imangalijem Tasmagambetovim...

Razgovori su bili fokusirani na bilateralnu obrambenu suradnju, posebice vojnih industrija, regionalnu sigurnosnu situaciju te suradnju u okviru NATO-a.

„Hrvatska i Kazahstan imaju zajednički interes – unaprijediti odnose i intenzivirati suradnju na svim područjima, od one na području obrambene industrije, obuke i školovanja, pa sve do gospodarske suradnje“, naglasio je ministar Kotromanović.

Istaknuo je da Hrvatska kao članica NATO-a cijeni dobre odnose koje Kazahstan održava sa Savezom, te je tako i jedan od glavnih partnera u regiji Srednje Azije.

„Hrvatska se zalaže i za daljnje jačanje odnosa NATO-a i EU s Republikom Kazahstan, kroz dostupne mehanizme suradnje – Partnerstvo za mir i Sporazum o suradnji i pojačanom partnerstvu između EU i Kazahstana“, rekao je Kotromanović.

Predložio je i osnivanje zajedničkog Povjerenstva za vojno-tehničku suradnju koje bi omogućilo bolju koordinaciju i usklađivanje između predstavnika obrambene industrije RH i Kazahstana te državnih institucija. Dvojica ministara potpisali su i  Memorandum o suradnji na području obrane.

Također, ministar Kotromanović prisustvovao je i bilateralnim sastancima predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i predsjednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbayeva, te premijera Karima Massimova. Razgovarali su o mogućnostima gospodarske suradnje dviju zemalja.

Kazahstan je najveća zemlja srednje Azije, bogata naftom, plinom i rudama, što su ujedno i najveći izvozni proizvodi. Ima visoku stopu gospodarskog rasta i velik investicijski potencijal, naglasili su čelni ljudi Kazahstana.

Premijer Zoran Milanović tom je prilikom naglasio kako postoji velik interes hrvatskih tvrtki da se uključe u investicijski ciklus koji se događa na ovom području. Kako bi prezentirali svoje proizvode i ispitali mogućnosti suradnje, u Kazahstanu borave i predstavnici 35 najuspješnijih hrvatskih tvrtki iz područja građevinarstva, prehrambene, informatičke, farmaceutske, te obrambene industrije.

„Sretan sam što sam ovdje s hrvatskom delegacijom, i uvjeren sam da će naš posjet rezultirati ugovorima i sporazumima i nastavkom ovih plodonosnih kontakata. Nadam se da će oni biti potvrđeni i posjetom predsjednika Nazarbajeva Hrvatskoj ovoga ljeta.“ zaključio je premijer Milanović.

Predsjednik Vlade Republike Kazahstan Karim Massimov pozvao je hrvatske tvrtke da dođu u Kazahstan i sudjeluju u njegovom razvoju, te dodao kako će današnji poslovni forum biti prilika da se dvije zemlje još bolje upoznaju i razumiju. Predstavnici hrvatskih tvrtki tijekom svog boravka u Kazahstanu susreli su se i s ministrom za investicije i razvoj Kazahstana Asetom Isekeševim.

Ministar Kotromanović istaknuo je kako je Kazahstan s gospodarskim rastom i povoljnom ulagačkom klimom, definitivno zanimljiv primjer i Hrvatskoj.

„Kazahstan je proteklih godina privukao impresivna strana ulaganja i postao gospodarski moćan, s liderskim ambicijama u srednjoazijskoj regiji. Tome vjerojatno pridonosi i otvorenost  za međunarodno poslovanje i ulaganja. Također su pokazali da im je zanimljiva i hrvatska vojna industrija i nadam se da će naše tvrtke ovdje naći svoju priliku i realizirati neke nove poslove“, naglasio je ministar Kotromanović.

Tijekom ovog posjeta predstavnici hrvatske obrambene industrije (Agencija Alan, HS Produkt, Dok-Ing, Šestan-Busch, Đuro Đaković, Kroko, Geofoto) prezentirali su svoj proizvodni program i mogućnosti vojno-tehničke suradnje.

Direktor državne agencije Alan, Ivica Nekić naglasio je kako je Kazahstanu zanimljivo europsko tržište, oni se još više otvaraju prema zapadu, žele novu opremu, upotpuniti ili proširiti svoje proizvodne i prodajne kapacitete, stoji u priopćenju iz MORH-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram