Zatvori
Poslovni Puls
28/05/2015

MMF: Kineska valuta postaje sve važnija i za okolne zemlje

Međunarodni monetarni fond je službeno objavio kako je devizni tečaj za kinesku nacionalnu valutu nepristrano određen...

To je na konferenciji za medije nakon dovršetka konzultacija za Članak 4. za ovu godinu u Pekingu izjavio prvi zamjenik ravnateljice MMF-a David Lipton dodajući kako devizni tečaj za RMB, nakon 12 mjeseci, više nije podcijenjen.

''Podcjenjivanje RMB-ja bio je glavni faktor koji je uzrokovao veliku neravnotežu u prošlosti. Naša procjena je kako je porast tečaja proteklih nekoliko godina doveo kinesku valutu na razinu koja je mnogo bolja.'' - naglasio je Lipton.

Dodao je i kako se treba napraviti brz napredak prema fleksibilnijem deviznom tečaju s obzirom na to da se Kina ubrzano integrira prema globalnom financijskom tržištu.

''Veća fleksibilnost, s intervencijom ograničenom da se izbjegne poremećaj tržišnih uvjeta ili nepostojanost, također će biti ključna da se izbjegne izbacivanje deviznog tečaja iz ravnoteže.'' - dodao je naglasivši kako je kineska nacionalna valuta postala ona koja se široko koristi u susjednim zemljama i regijama što je povoljno za kinesko poslovanje i stanovništvo.

MMF je također objavio i procjene na temu kineskog rasta koji bi ove godine trebao iznositi 6,8% što nije daleko od cilja kineske vlade od 7%, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram