Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2015

Čakovec naručio električne bicikle za javni prijevoz građana

Grad Čakovec proveo je projekt prijevoza javnim električnim biciklima pod nazivom "Štromček". Električni bicikli su hrvatski proizvod. Proizvodi ih tvrtka Ducati komponenti iz Ludbrega. Vrijednost projekta je oko milijun kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao ga je sa 40% iznosa...

Električni bicikli postižu brzinu do 25km/h što je gotovo kao i slabiji motocikl. Idealan je za gradske gužve i razgledavanje. Koristi koje stanovnici grada a i turisti ostvaruju njihovim korištenjem su mnogobrojne, primjerice, brži i ekološki prijevoz uz minimalan napor i minimalne troškove, dozvoljen pristup dijelovima grada gdje automobili ne mogu, nije potrebna registracija i vozačka dozvola, nema naplate parkinga i nema troškova za gorivo, navode iz Ministarstva zaštite okoliša.

"Izuzetno sam ponosan što je Čakovec jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kojem će građani imati priliku voziti se električnim biciklima. Dvije stanice koje su postavljene, jedna ovdje kod 2. osnovne škole, a druga kod Macanovog doma u središtu grada, omogućit će građanima da na sat vremena posude bicikl, obave u gradu ili ovdje na jugu što trebaju, te se vrate na polazište. Interes za korištenje električnih bicikala je velik te ćemo vjerojatno po gradu postaviti još punionica. Zahvaljujem se Ministarstvu i Fondu što su nam dali potporu u realizaciji ovog projekta te se preporučamo i za ubuduće, a građane pozivam da što više koriste bicikle", rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Za sufinanciranje energetske učinkovitosti u prometu ukupno je ove godine osigurano 31,5 milijuna kuna, a obuhvaća, među ostalim, projekte sufinanciranja kupnje ekološki prihvatljivijih vozila građanima i tvrtkama, sufinanciranje ekoloških vozila nacionalnim i parkovima prirode, sufinanciranje ekološkog javnog prijevoza, izgradnju punionica za vozila na električni pogon, kupnju teretnih vozila na hibridni pogon, treninge eko-vožnje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram