Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2015

Kineski proizvođači smartphona u pohodu na Appleovo "dvorište"

Dok Apple uživa na prvom mjestu kineskog tržišta pametnih telefona, koje je inače u padu, domaći proizvođači vide Appleovo ''stražnje dvorište'' kao vlastiti potencijalni rudnik zlata. Sudeći prema CNBC.com, Kineske tvrtke, uključujući Lenovo, Huawei, ZTE i Xiaomi, su započele sa širenjem svog poslovanja prema SAD-u unatoč svim izazovima na koje mogu naići na tom putu...

''Domaće tržište u ovom trenutku nije dobro kao što je nekada bilo tako da je itekako privlačnija činjenica da se na drugim tržištima mnogo toga može postići.'' - prenio je CNBC navode Bena Wooda, voditelja istraživanja pri tvrtki za analize CCS Insight.

Iako je Apple u prva tri mjeseca i dalje bio najprodavaniji u Kini, barem što se pametnih telefona tiče, ukupna isporuka za kinesko tržište je pala za 4% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Sudeći prema tržišnim podacima IDC-a radi se o prvom padu na godišnjoj razini u posljednjih šest godina.

Širenje na inozemna tržišta mogao bi biti trend za proizvođače kineskih telefona ove godine prema predviđanjima IDC-jevih analitičara. CNBC ističe kako savladavanje Applea na njegovu terenu nije baš lako, posebice na tržištu na kojem ima 41% tržišnog udjela, dok se kineskim brandovima s druge strane ne vjeruje pretjerano.

''Oni moraju potrošiti neproporcionalne količine novca da bi uopće dobili pozornost. To je izazov s kojim se susreću.'' - istaknuo je Wood za CNBC uzimajući Huawei i ZTE kao najbolje primjere.

U međuvremenu ne mogu se ignorirati ni zakonski izazovi.

''I Apple i Samsung su bili izravni u korištenju svojih projekata vezanih uz patente kako bi zaštitili svoje interese.'' - prenio je CNBC riječi Rane Pratapa, glavnog tehničkog savjetnika konzultantske tvrtke za patente LexInnova.

Njihovi podaci pokazuju kako američka tvrtka u SAD-u ima 8 206 patenata i prijava za iste, što je više od bilo kojeg kineskog rivala. Xiaomi, primjerice ima samo 101, prenosi CRI.

TEME: / / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram