Zatvori
Poslovni Puls
01/06/2015

Kinezi zainteresirani za ulaganje u hrvatsku tekstilnu industriju

Yang Zhaohua, predsjednik Kineskog udruženja industrije tekstila za kućanstvo nedavno je s kineskom delegacijom iz tog sektora posjetio Zagreb, glavni grad Hrvatske...

Delegacija se susrela s predstavnicima Hrvatske udruge za tekstilnu i kožnu industriju pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP). Sastanku su prisustvovali Tatjana Gračić, direktorica granskih udruga HUP-a, Nikola Mikić, predsjednik Udruge tekstilne i kožne industrije te predstavnici lokalne tekstilne industrije.

Svrha posjeta kineske tekstilne delegacije je razumijevanje lokalne trgovinske politike te tržišne strukture i potražnje kako bi se otvorio novi put za kineska tekstilna poduzeća na tržište EU-a i SAD-a, koristeći prednosti Hrvatske kao članice EU-a.

Nikola Mikić je kineskim predstavnicima predstavio sadašnje stanje hrvatske tekstilne industrije koja se nakon rata i stagnacije gospodarstva nalazi u teškom stanju. Kao posljedica smanjene potražnje za hrvatskom tekstilnom industrijom broj tvrtki u ovoj industriji je pao. Osim toga, broj ljudi u navedenoj industriji također se smanjio s godinama. U ovom trenutku u Hrvatskoj postoje četiri velike tekstilne tvrtke, a ostala su mala i srednja poduzeća. Većina tvrtki nalazi se u sjevernom dijelu Hrvatske.

Uzimajući u obzir sadašnje stanje hrvatske tekstilne industrije i njene buduće razvojne zahtjeve, Tatjana Gračić je istaknula kako su kineske tvrtke dobrodošle s ulaganjima i suradnjom u Hrvatsku. Napomenula je kako kineske tvrtke, koje se odluče ulagati u Hrvatskoj, mogu uživati u različitim povlasticama uključujući sektor oporezivanja, troškove proizvodnje i zemljišne politike.

Yang Zhaohua sa svoje strane predstavio je kinesku industriju tekstila za kućanstvo hrvatskim predstavnicima kao i rad udruženja industrije. Prema statistikama kineske carine, izvoz kineskih tekstilnih proizvoda iznosi oko 42 milijarde dolara, a prodaja od prihoda 800 milijardi yuana (129,12 milijardi američkih dolara). Glavni uvoznici su SAD, Japan, europske zemlje i zemlje jugoistočne Azije. A, ove godine, izvoz u Rusiju također bilježi rast. Kinesko udruženje industrije tekstila za kućanstvo u ovom trenutku prihvatilo se misije recikliranja tekstilnih proizvoda za kućanstvo. Yang je dodao kako se troškovi proizvodnje u Kini iz godine u godinu povećavaju, a time mnoge kineske tvrtke iskazuju interes za suradnju s Hrvatskom.

Nakon posjeta, članovi kineske delegacije složili su se kako Hrvatska i njezina okolica imaju veliki investicijski potencijal i prednosti, a posebna olakšica i prednost je članstvo u EU koje obećava proboj na tržište EU-a, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram