Zatvori
Poslovni Puls
08/06/2015

Ljubitelje Nutelle i drugih čokoladnih slastica može početi hvatati panika

POVEZANE OBJAVE:

Berba lješnjaka u Turskoj je opasno podbacila ove godine zbog mraza koji je oštetio biljke, zbog toga se očekuje da će cijena lješnjaka skočiti i preko 66 posto, a to bi moglo dovesti i do poskupljenja Nutelte jer je i lješnjak osnovni sastojak popularnog namaza...

Lješnjak je u posljednjih godinu dana u prosjeku poskupio 65 odsto, a u posljednjih mjesec dana još za 7,7 posto. Ljubitelji Nutelle su u strahu od mogućeg divljanja cijena kako Nutelle tako i drugih slastica i proizvoda u kojima su ti orašasti plodovi.

S obzirom i da je cijena kakaa skočila za 9,2 posto, loš urod lješnjaka samo je razlog više da Nutella poskupi. Ovo je druga godina za redom kada su prinosi lješnjaka desetkovani u Turskoj, koja proizvodi 70 posto lješnjaka na svjetskom tržištu.

“Manjak lješnjaka se nastavlja i to mora utjecati na cijenu”, piše magazin o trgovini The Grocer.

Olujni vjetrovi i mraz uništili su biljke dok su bile u fazi cvjetanja pa nije ni došlo do daljnje faze razvoja ploda.

Iz Ferrera nisu još objavili koliko će nedostatak lješnjaka utjecati na džepove potrošača, ali vjeruju da bar neće imati problema u proizvodnji Nutelle jer su prošle godine kupili najvećeg turskog proizvođača lješnjaka – kompaniju Oltan.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram