Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2015

U travnju ostvaren tek blagi rast turističkih pokazatelja

Prema posljednjim podacima DZS-a, u travnju je ostvareno ukupno 662 tisuće dolazaka turista što je 3,2% više nego u istom mjesecu lani dok je broj ukupnih noćenja premašio 1,7 mil. što je rast od 0,7% godišnje...

Pritom su strani turisti (zabilježivši stagnaciju noćenja na godišnjoj razini) činili preko 83% udjela u ukupnim noćenjima, dok je broj njihovih dolazaka za 3% veći nego u istom mjesecu 2014. godine. U istom promatranom mjesecu domaći turisti su ostvarili godišnji rast dolazaka i noćenja (+4% odnosno +4,2%) uz prosječan broj noćenja po dolasku na razini od 2,3 (niže od 2,7 koliko su ostvarili strani turisti). Pritom su najviše noćenja u travnju ostvarili gosti iz Njemačke (21,3%), Slovenije (18,5%), Austrije (11,1%) te Italije (7,2%).

Promatrano prema vrstama turističkih smještajnih objekata najveći broj stranih noćenja u travnju (preko 68%) ostvaren je u hotelima gdje je zabilježen rast noćenja po stopi od 0,9% godišnje. Slijede ih odmarališta i slični objekti za kraći odmor (15,7%) koji su ostvarili rast noćenja od 3,8% u odnosu na isti mjesec lani. Premda su zabilježili pad noćenja od 1,8% na godišnjoj razini, u kampovima i prostorima za kampiranje ostvareno je 15% ukupnih stranih noćenja u travnju.

U promatranom mjesecu je prevagnuo organizirani tip dolazaka i noćenja turista (rastući po stopi od 6,7% odnosno 3,1% godišnje) dok su individualni dolasci i noćenja zabilježili godišnji pad od 0,9% odnosno 2,3% u usporedbi s travnjem 2014.

"U razdoblju od siječnja do travnja ove godine ukupan broj turističkih dolazaka dosegnuo je gotovo 1,3 milijuna ili 9,2% više nego u istom razdoblju lani, što je prvenstveno posljedica dolazaka stranih turista. Oni su u promatranom razdoblju ostvarili preko 71% ukupnih dolazaka, zabilježivši rast od 10,7% godišnje. U istom kumulativnom razdoblju ukupni broj ostvarenih turističkih noćenja premašio je 3,1 mil. što je za 8% više nego u prva četiri mjeseca 2014. godine. Pritom su strani turisti ostvarili preko 73% ukupnih noćenja te su u odnosu na isto razdoblje lani povećali broj noćenja za 8,1%. Domaći turisti su od siječnja do travnja ove godine također zabilježili razmjerno visoke godišnje stope rasta dolazaka i noćenja (+5,7% odnosno +7,6%)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram