Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2015

Zabilježen blagi oporavak građevinskog sektora u ožujku

U ožujku je građevinska aktivnost porasla za 2,1% na mjesečnoj razini (prema desezoniranim podacima) te za 1,2% na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim podacima). Time je i građevinarstvo pridonijelo ukupno blagom poboljšanu gospodarske slike koju obilježava zaustavljanje pada BDP-a...

Naime, ova djelatnost u prvom kvartalu više nije prednjačila prema svom utjecaju na ograničavanje mogućnosti ukupnoga gospodarskog rasta. Riječ je o materijalizaciji solidnog rasta vrijednosti predviđenih radova sadržanih u izdanim građevinskim dozvolama tijekom prošle godine (kada je vrijednost predviđenih radova povećana za 8,2% u odnosu na prethodnu godinu), što je rezultiralo usporavanjem pada obujma građevinskih radova u prva dva ovogodišnja mjeseca te porastom građevinske aktivnosti u ožujku ove godine. Pritom je rast aktivnosti u ožujku bio potaknut dinamiziranjem radova na zgradama (porast od 3,2% na godišnjoj razini), dok su radovi na ostalim građevinama smanjeni za 3,3% kao rezultat i dalje potisnute investicijske aktivnosti javnog sektora, stoji u komentaru Hrvatske gospodarske komore.

Rast građevinske aktivnosti u ožujku praktički predstavlja prvi međugodišnji porast aktivnosti od travnja 2009. godine pa je time prekinut kontinuitet od 71 mjeseca uzastopnog pada. Naime, činjenica je da je taj kontinuitet pada već jedanput bio narušen, i to u veljači 2013. godine, ali je tada bila riječ o utjecaju izrazito niske baze (u veljači 2012. godine pad je građevinske aktivnosti iznosio čak 17,7%) te o efektu kratkotrajnog pokušaja da se investicijama javnog sektora potakne gospodarski rast (građevinska aktivnost na ostalim građevinama tada je bila povećana čak za 22,3%).

Porast građevinske aktivnosti u ožujku ipak nije bio dostatan da i cijeli prvi kvartal dovede u zonu rasta. Stoga je građevinska aktivnost u prvom kvartalu ove godine i dalje bila 1,2% niža nego u prvom kvartalu prošle godine, pri čemu su aktivnosti na zgradama porasle za 0,1%, dok je istodobno građevinska aktivnost na ostalim, prvenstveno infrastrukturnim građevinama, smanjena za 2,4%.

Na razini EU28 je, nakon četiri kvartala uzastopnog rasta građevinske aktivnosti na godišnjoj razini, u prvom kvartalu ove godine zabilježen lagan pad od 0,2%. Pritom je najizraženiji pad zabilježen u Francuskoj (-6,0%), zatim u Austriji (-4,1%), Estoniji (-3,1%) pa u Luksemburgu (-3,0%), dok je istodobno najviši rast zabilježen u Mađarskoj (+9,2%), Švedskoj (+9,8%), Litvi (+9,9%) i Rumunjskoj (+13,4%).

Porast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj u ožujku ne znači ni skoro niti znatnije poboljšanje teškog položaja građevinara. Drugim riječima, riječ je o zaustavljanju pada na razini aktivnosti kakva je bilježena daleke 2002. godine. S obzirom na kretanje investicijske aktivnosti te na dinamiku izdavanja građevinskih dozvola koje nagovješćuju buduću građevinsku aktivnost, ocjenjujemo da je ove godine moguć tek vrlo blag rast fizičkog obujma građevinskih radova, ističe se u komentaru Hrvatske gospodarske komore.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „U ožujku je građevinska aktivnost porasla na mjesečnoj (2,1%) i na godišnjoj razini (1,2%) čime, je prekinut kontinuitet od 71 mjeseca uzastopnog pada. Taj je rast ipak bio nedostatan da bi znatnije promijenio stanje u građevinskoj djelatnosti, čemu u prilog govori i činjenica da je u prvom kvartalu ostvaren pad građevinske aktivnosti na međugodišnjoj razini od 1,2%. S obzirom na dinamiku izdavanja građevinskih dozvola koje nagovješćuju buduću građevinsku aktivnost, ocjenjujemo da je ove godine moguć tek vrlo blag rast fizičkog obujma građevinskih radova.“.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram