Zatvori
Poslovni Puls
15/06/2015

Godišnja stagnacija potrošačkih cijena u svibnju

U skladu s očekivanjima, posljednji podaci DZS-a pokazuju godišnju stagnaciju potrošačkih cijena u svibnju te njihov blagi rast na mjesečnoj razini. Tako je inflacija u promatranom mjesecu mjerena indeksom potrošačkih cijena u prosjeku ostala nepromijenjena u odnosu na svibanj 2014. godine dok su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju na mjesečnoj razini blago porasle za 0,4%...

Premda su na godišnjoj razini zabilježile pad od 4,1%, najznačajniji doprinos mjesečnom porastu cijena u svibnju došao je viših cijena Prijevoza (+0,31%) koje su zabilježile mjesečni rast od 2,4%, potaknute višim cijenama goriva koje su u svibnju porasle u usporedbi s prethodnim mjesecom. Podrška blagim inflatornim pritiscima na mjesečnoj razini pristigla je i od viših cijena Odjeće i obuće (+0,9%) te viših cijena Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+0,3%), cijena u kategoriji Komunikacije (+0,3%), Rekreacije i kulture (+0,4%) te Pokućstva, opreme za kućanstvo i redovito održavanje kućanstva (+0,1%).

Istovremeno, najveći negativan doprinos mjesečnom rastu cijena (0,09%) došao je od cijena Prehrane i bezalkoholnih pića koje u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 29%. Naime, cijene Prehrane i bezalkoholnih pića u svibnju su ostvarile pad 0,3% u odnosu na travanj dok su na godišnjoj razini porasle za 0,5%. S druge strane, ukupnoj godišnjoj stagnaciji cijena doprinijeli su deflatorni učinci nižih cijena tekućih goriva, ali i plina (uslijed nižih cijena plina za kućanstva koje su uvedene od 1. travnja ove godine).

"U narednim mjesecima očekujemo nastavak deflatornih pritisaka na godišnju promjenu razine cijena koji će pristizati od spomenutih nižih cijena plina te na razini cijele 2015. godine očekujemo stagnaciju ukupnih potrošačkih cijena u odnosu na prosječne cijene u 2014. godini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram