Zatvori
Poslovni Puls
15/06/2015

Idućih dana moguće nagle promjene tečaja švicarskog franka, američkog dolara...

Ovaj tjedan nas vjerojatno očekuju pomaci tečaja valuta i cijena financijskih instrumenata veći od uobičajenih. Uzrokovat će ih najavljeni sastanci čelnika nekih od najvažnijih centralnih banaka na svijetu te objava važnih ekonomskih pokazatelja o stanju u razvijenim gospodarstvima, objavili su analitičari Admiral Marketsa...

Ponedjeljak
U 15:00 po našem vremenu govor drži Mario Draghi – predsjednik Europske centralne banke. Iako se govor ne održava nakon sastanka čelnika ECB-a te se ne očekuje najava bilo kakve promjene monetarne politike, moguće je da će dio investitora burno reagirati na Draghijeve komentare o situaciji u eurozoni, stanju pregovora s Grčkom ili nekoj drugoj aktualnoj temi.

Utorak

Europski sud objavit će odluku o legalnosti pojedinih mjera koje je Europska centralna banka provodila zadnjih godina. Naime, kada je za vrijeme financijske krize ECB počela provoditi radikalne mjere za stabiliziranje bankovnog sustava i dugova pojedinih problematičnih zemalja, pojavilo se pitanje jesu li te mjere u skladu s europskim pravom. Iako je vjerojatnost da će sud presuditi da su mjere ECB-a bile nelegalne iznimno male, u slučaju takvog ishoda moguć je nagli pad tečaja eura.

Srijeda

Odluku o visini kamatnih stopa donosi čelništvo Američke centralne banke. U 20:00 sati po našem vremenu kada će biti objavljeno izvješće sa sastanka i u 20:30 kada će govor održati čelnica FED-a, JanetYellen, mogući su nagli pomaci tečaja svih valutnih parova i vrijednosti dionica, indeksa, plemenitih metala i energenata. Naime, bliži se trenutak početka zatezanja monetarne politike u SAD-u te investitori od FED-a očekuju konkretan odgovor kada će točno do toga doći. Ukoliko u srijedu dođe do potvrde da će do prvog dizanja kamatne stope doći u rujnu, moguće je da će američki dolar ponovno početi jačati.

Četvrtak

U 9:30 po našem vremenu, sastanak na kojem će se odlučivati o monetarnoj politici održava Centralna banke Švicarske. Budući da se situacija vezana za CHF još uvijek nije smirila, moguće je da će investitori ponovno burno reagirati na bilo kakvu promjenu u odnosu na dosadašnje aktivnosti centralne banke. Ukoliko dođe do promjene, tečaj CHF se naglo može promijeniti za nekoliko posto.

Petak

U noći sa četvrtka na petak, sastanak će održati i Japanska centralna banka što također može imati značajan utjecaj na tečaj japanskog jena. Naime, posljednjih godina i BOJ u financijski sustav ubrizgava velike količine novca što je uzrokovalo velike oscilacije tečaja jena i vrijednosti japanskih dionica. Ukoliko na ovom sastanku dođe do najave skorog završetka QE programa, moguće je da će jen nakon nekoliko godina slabljenja ponovno početi jačati.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram