Zatvori
Poslovni Puls
19/06/2015

Ipak ništa od izgradnje treće istanbulske zračne luke?

Odlukom turskog vrhovnog suda zaustavljen je još jedan megalomanski projekt koji je uživao veliku podršku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Riječ je o izgradnji trećeg istanbulskog međunarodnog aerodroma koji je nakon dovršetka trebao biti jedan od najvećih svjetskih aerodroma i ključni međunarodni zračni “hub”...

Njegova je gradnja trebala doskočiti problemu preopterećenosti postojeće zračne infrastrukture u najvećem turskom gradu, ali još više ojačati poziciju nacionalne kompanije Turkish Airlinesa (THY) i simbolizirati rastući regionalni značaj Turske.

THY je posljednjih pet godina vodeći europski avioprijevoznik s velikim globalnim ambicijama koje država spremno potiče i potpomaže, a ti su napori osobito do izražaja došli u projektu novog aerodroma. Naime, s obzirom na veličinu projekta, odabir idealne lokacije blizu petnaestomilijunskog grada koji se neprestano i neregulirano širi nije bio lak zadatak, a naposljetku je izabrano šumsko područje sjeverno od grada i blizu crnomorske obale. No devastacija šumskog područja tako velikih razmjera mogla bi ozbiljno utjecati na hidrološke i klimatske uvjete, kao i na eroziju tla.

Također, područje uključuje i privatne nekretnine stanovništva na periferiji grada zbog čega planirana gradnja nije započela bez otpora. Kako bi zaobišla prigovore, vlada je donijela odluku o “hitnoj eksproprijaciji”, postupku predviđenom zakonom iz 2011. godine koji je donešen zbog ubrzanja obnove nakon potresa u Vanu. Tim se zakonom kao opravdani razlog za ovaj postupak navode prirodne katastrofe, ratovi ili “javna korist”, a interpretacija trećeg razloga za eksproprijaciju postao je predmet dugotrajnog pravnog spora između vlade i organizacija koje se protive projektu.

Posljednja presuda koja zaustavlja gradnju aerodroma nije konačna, ali predstavlja promjenu u odnosu na ranije sudske odluke i dolazi u trenutku kada je, do nedavno neprikosnovena, vlast predsjednika Erdoğana ozbiljno ugrožena relativno lošim rezultatom na parlamentarnim izborima.

Izvor: Bilten.org

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram