Zatvori
Poslovni Puls
23/06/2015

Šef Alibabe u Sankt Petersburgu ohrabrivao mlade Ruse za ulazak u poduzetništvo

Budući da internetska prodaja u svijetu brzo raste, vodeći kineski online trgovci poduzimaju korake za ulaz na rusko tržište...

U svom govoru na ovogodišnjem Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, predsjednik Alibabe Jack Ma je istaknuo ulogu interneta u promjeni ljudskih žiovta te je mlade Ruse ohrabrio na pokretanje vlastitog online poslovanja.

"Prije 15 godina, nitko nije čuo za Google, iPhone, Facebook, Yandex i Alibabu. No danas, čini se kako mnogi ljudi ne bi mogli živjeti kada te tvrtke ne bi postojale. Koja se čarolija skriva iza toga? Mislim da je to zbog interneta. Kada bih ja bio mladi Rus, korištenje interneta, stvaranje nečega i prodaje nečega na internetu, budućnost bi bila dobra. Ja i Alibaba ćemo učiniti sve kako bismo podržali mlade ljude i male tvrtke."

Vjeruje se kako je njegov govor također bio i promicanje proširenja svog poslovanja u Rusiji.

Od ulaska na rusko tržište prije tri godine, Alibabina svjetska prodajna platforma Aliexpress je doživjela veliki razvoj u zemlji te je osvojila veliku popularnost među mladim ljudima.

Mark Zavadskij je šef poslovnog odjela Aliexpressa u Rusiji.

"Unatoč trenutačnim gospodarskim teškoćama u Rusiji, Alibaba je siguran u ulogu ruskog tržišta u Europi. U posljednje tri godine, Aliexpress je rastao brzo. Sada smo postali najpopularnija internetska prodajna platforma u Rusiji te smo na 9. mjestu popularnosti svih internetskih stranica u državi, na kojoj se također nalaze i Yandex i Facebook."

Prije mjesec dana, kao najnoviji korak ulaska na lokalno tržište, Alibaba je otvorio svoje predstavnštvo u Rusiji kako bi olakšao kupovinu robe, dostavu i integraciju sustava plaćanja.

Alibaba nije jedina kineska internetska tvrtka za prodaju koja vidi potencijal na ruskom tržištu.

Osell, prekogranična trgovinska platforma je nedavno otvorila izložbeni prostor u Moskvi te je započela s redovnim promocijskim aktivnostima za svoje ruske i kineske korisnike.

Potpredsjednik tvrtke Su Mingupu je izjavio:

"Iskustvene aktivnosti će biti održavane najmanje dva puta mjesečno s različitim temama kako bi se uspostavio most između kupaca i prodavača potrošačke robe i industrijskih proizvoda. U kineskim izvoznim odredištima u porastu, kao što su Rusija, Brazil, Indija i Dubai, uspostavljanje izložbene platforme ili lokalnog partnerstva je od velike pomoći za kineske tvrke koje istražuju lokalno tržište."

Suočavajući se s brzim rastom kineskih tvrtki, Boris Titov, predsjednik ruskog dijela Kinesko-ruskog prijateljskog vijeća za mir i razvoj, predložio je kako je potreban veći broj domaćih konkurenata.

"Divovske tvrtke kao što je Alibaba su dominirale e-trgovinskim tržištem. Predvidljivo je kako će u tržišnom sustavu dogoditi velike promjene, a većina trgovine u budućnosti će biti obavljena putem internestkih tvrtki. To je smer razvoja trgovine. Rusija također treba osnovati vlastite tvrtke slične Alibabi koje će se natjecati s kineskim trgovcima."

Internetski servisi trenutačno pokrivaju oko 70 posto ruske populacije, dok internetska trgovina čini nešto manje o 3 posto državnog prodajnog sektora, što otvara veliki prostor za rast kineskih tvrtki.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram