Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2015

U Pekingu osnovana Azijska banka za infrastrukturne investicije

Kineska inicijativa za uspostavom multilateralne Azijske banke za infrastrukturne investicije bila je mjesecima glavna vijest svih važnijih medija. Upravo je u ponedjeljak napravljen ključan korak potpisivanjem sporazuma koji daje opći okvir pravnog razvoja te upravljačke strukture ove institucije...

Predstavnici 57 zemalja osnivačica okupili su se u Pekingu na svečanom potpisivanju u Velikoj dvorani naroda, a prva zemlja potpisnica bila je - Australija.

Sporazum u 60 stavaka detaljno pojašnjava udio svake članice u upravljačkoj strukturu te mehanizmima donošenja mjera i odluka u ovoj banci koja je osmišljena da financira infrastrukturne projekte u Aziji.

Banka će imati autorizirani kapital od 100 milijardi američkih dolara pri čemu će azijske zemlje doprinjeti s 75% ukupnog. Sudeći prema sporazumu, svakoj članici biti će dodijeljen udio kvote temeljen na njihovom gospodarskom značaju i veličini.

Kina, Indija i Rusija su one s najvećim od redom 30,34%, 8,52% odnosno 6,66%. Njihova prava glasa računaju se s 26,06%, 7,5% odnosno 5,92%.

Zamjenik kineskog ministra financija Shi Yaobin izjavio je za novinsku agenciju Xinhua kako je udjel najmnogoljudnije zemlje svijeta u inicijalnoj fazi ''prirodan rezultat'' aktualnih pravila te može biti umanjen ukoliko se pridruži više članova.

"Kina ovim putem ne traži namjerno pravo veta.'' - naglasio je prilikom intervjua, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram