Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2015

Ljubo Jurčić otkrio zašto Europa može mirno pustiti Grčku u bankrot

Gost televizije N1 u emisiji Novi dan bio je Ljubo Jurčić predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i stranke Novi val. Analizirao je ključna obećanja i razlike između ekonomskog programa SDP-ove i HDZ-ove koalicije, te se osvrnuo i na aktualno stanje u Grčkoj...

"Što se tiče BDP-a HDZ obećava da će stope rasta biti 3 do 4 posto. Ali oni govore što glasači žele čuti. SDP ne priča puno o tome jer stope gospodarskog rasta zasad nema. A Milanović je nekoliko puta rekao da oni ništa nisu ni obećali biračima. Zapravo javna potrošnja se ne može smanjiti to je iluzija. Kod nas javna potrošnja nije velika, ona je velika u odnosu na prozvodnju, ali nije velika u odnosu na potrebe. Imamo najmanju potrošnju po glavi u Europi. Treba javnu potrošnju racionalizirati, ali glavni cilj mora biti povećanje BDP-a i zaposlenosti", smatra Jurčić.

Što se tiče uvođenja eura, Jurčić smatra da ne treba žuriti s time.

"SDP ne razmatra uvođenje eura. HDZ je rekao da će do 2025. uvesti euro. Ako nemate vlastitu valutu imate iluziju da imate produktivnost kao Nijemci, a imate 3 do 4 puta manju produktivnost. Ne treba žuriti s obećavanjem eura. Treba dizati organizaciju. Mi možemo ekonomiju dignuti za 5-6 godina. Za to treba napraviti cjelovitiju i pametniju ekonomsku politiku", kaže Jurčić.

Jurčić smatra da Grčka kriza ne bi trebala previše utjecati na Europsku uniju, te da će teret te krize najviše pogoditi grčki narod.

"Neće ništa utjecati. Ni na nas ni Europu. Grčka što se toga tiče može slobodno bankrotirati. Ona je samo 1 posto Europe. Nažalost najviše će trpjeti grčki narod zato jer sadašnja vlada je došla totalno nepripremljena za tu situaciju i nije procijenila sustav EU i ponašanje EU. Vjerojatno će se Grčka zadržati u EU i trebala bi se zadržati. Tu je sada najjača poluga NATO jer Grčka graniči s najopasnijim dijelom svijeta. Tu će imati potporu Amerike", zaključuje Jurčić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram