Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2015

Europa napeto čeka rezultate grčkog referenduma

24 sata nakon pomirbenog pisma u kojem traži novi zajam, grčki premijer Alexis Tsipras opet napada međunarodne vjerovnike. Tvrdi da ucjenjuju Grčku te da ne dolazi u obzir otkazivanje planiranog referenduma...

Tsipras očekuje da će mu Grci na referendumu dati potporu kako bi, nakon njega, postigao što bolji sporazum s kreditorima. Ministar financija Varufakis danas je izjavio i da je budućnost Grčke u eurozoni te da nema govora o povratku drahme.

Atenske ulice, nekada krcate turistima, poluprazne su. Nema redova ni pred najpoznatijim spomenicima i građevinama. Banke su zatvorene i gosti oklijevaju. Svi čekaju da vide što će se dogoditi.

Dnevno se otkazuje do 50 tisuća rezervacija. Nimalo ohrabrujuće za zemlju koja je prošle godine bila europski turistički hit.

I dok turisti dvoje - doći ili ne doći, grčki umirovljenici guraju se pred malobrojnim bankama koje su ipak otvorile vrata. Dopustile su onima koji nemaju kreditne kartice podizanje 120 eura tjedno.

Ne paničarite, poručuje guvernerka narodne banke Louka Kasteli. Nema mjesta strahu. Nastojimo zadovoljiti trenutačne potrebe. Ima novca i za mirovine i za plaće. Sustav je likvidan.

Počela je i priprema za nedjeljni referendum. Mnogi dvoje što zaokružiti. Čelništvo države poziva stanovništvo da zaokruže - 'ne' i time ih izravno podupru.

"Radije ću si odsjeći ruku nego potpisati ugovor koji neće omogućiti da naši dugovi postanu održivi. Očajnički želimo ostati u eurozoni i pobijedit ćemo u nedjelju", kaže Yanis Varoufakis.

No ni čelnici eurozone ne sjede prekriženih ruku. I oni su ušli u svojevrsnu kampanju. Upozoravaju Grke da će nastavak pregovora ovisiti o tome kako će se očitovati.

"Zaokruže li 'ne', nema temelja za nove pregovore. Upitno će biti i može li Grčka ostati u eurozoni", poručuje Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Eurogrupe i nizozemski ministar financija.

No Bruxelles je ipak spreman pomoći. Cijena koju će Grci u tom slučaju platiti bit će znatno nepovoljnija od sadašnje.

Izvor: HRT.hr

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram