Zatvori
Poslovni Puls
05/07/2015

Grčko NE Europi - Varufakis kaže: Pozivamo partnere na novi razgovor

Grčko 'ne' veliko je 'da' demokratskoj Europi, rekao je u nedjelju grčki ministar financija Janis Varufakis pošto je Grčka na referendumu glasala protiv europskih mjera štednje...

"Današnji 'ne' veliko je 'da' za demokratsku Europu. Od sutra s ovim hrabrim glasom 'ne' pozvat ćemo svoje partnere da pronađemo zajedničko stajalište", rekao je Varufakis jer nakon više od polovine prebrojanih glasova s grčkog referenduma više nema nikakve dvojbe da je uvjerljiva većina birača poslušala premijera Aleksisa Ciprasa i usprotivila se zahtjevima međunarodnih i europskih kreditora.

Grčko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da nakon gotovo trećine prebrojanih glasova, opcija "ne" dobiva 61,21 posto glasova, a "da" 38,79 posto.

Grci, rekao je Cipras prije tjedan dana najavljujući referendum, moraju uzeti sudbinu u svoje ruke i poslati zvučnu demokratsku poruku europskoj i globalnoj zajednici. I očito su ga poslušali. Iako je niz anketa uoči referenduma ukazivalo na jako tijesnu utrku jer su sva ispitivanja javnoga mnijenja na jednu ili drugu stranu bila u granicama statističke pogreške, rezultati su iznenađujuće uvjerljivo na strani tabora "oxi" (ne), prenosi HRT.hr.

Grčka je nedjeljnim referendumom odlučivala o svojoj budućnosti i sudbini prve vlade radikalne ljevice u EU-u, a analitičari su ocjenjivali da će Grci svojom odlukom odlučiti i o sadašnjem funkcioniranju europskih institucija.

Referendum je proveden nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između vlade Aleksisa Ciprasa i vjerovnika EU-a, MMF-a i ECB-a. Grčka je 30. lipnja i službeno prestala otplaćivati dugove.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram