Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2015

BP plaća kaznu od 18,7 mlrd. dolara za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu

ritanska tvrtka za naftnu industriju British Petroleum (BP) i pet američkih država u zaljevu u utorak su objavili dogovor oko rekordnih 18,7 milijardi američkih dolara odštete za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010...

Odšteta, ako je prihvati savezni sudac, okončala bi dugogodišnju bitku između BP-a i američke vlade o tome koliko BP duguje, po Zakonu o čistim vodama, za skoro 134 milijuna galona izlivene nafte.

Ekološkom katastrofom bile su pogođene američke države Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana i Teksas.

Odvjetnica Floride Pam Bondi pozdravila je novosti u ime njezine države.

"Ponosna sam što mogu izvijestiti da je naša države ne samo pomogla voditi ovo povijesno nastojanje, nego je i pregovarala značajan sporazum u ime naroda Floride. Prije nešto malo više od pet godina, naša država i naš cijeli zaljev u regiji probudio se u priči koja je šokirala svijet. Izlijevanje nafte koje ne samo da je prijetilo državama koje ovise o zaljevu za svoj gospodarski žiovt, već je i rezultirao gospodarskim gubitkom 11 života."

Ova odšteta će biti najveća koju je jedna tvrtka ikada isplatila, slijedeći najveće priobalno izlijevanje nafte u američkoj povijesti.

Prema navodima BP-a, njihovi troškovi vezani uz izlijevanje nafte već su premašili 43 milijarde dolara, ne računajući kaznu po Zakonu o čistim vodama.

Spremnik nafte Deepwater Horizona eksplodirao je u travnju 2010., pri čemu je život izgubilo 11 odoba, a nafta se razlila miljama uzduž obale zaljeva.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram