Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2015

HBOR podržao Brodosplit u projektu izgradnje najvećeg jedrenjaka na svijetu

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je izdavanjem police osiguranja povrata dijela kredita podržala grupu Brodosplit u projektu izgradnje najvećeg broda s križnim jedrima na svijetu za monegaškog naručitelja...

Grupa Brodosplit zaključila je ugovor o izgradnji putničkog broda s križnim jedrima s kompanijom Star Clippers Ltd. iz Monaka. Kupnju broda financira njemačka KfW Ipex banka zajedno s drugom komercijalnom bankom. Jedan od preduvjeta za ispunjenje ugovora o kreditu bilo je i izdavanje police osiguranja kojom HBOR preuzima rizik povrata dijela kredita kojeg je KfW Ipex odobrio naručitelju broda. HBOR je izdavanjem police osiguranja omogućio financiranje ovog značajnog projekta.

Uspješna realizacija ovog ugovora uz potporu HBOR-a pridonijet će održivom poslovanju Grupe Brodosplit i očuvanju njezine temeljne djelatnosti, a osigurat će ulazak Brodosplita na rastuće tržište jedrenjaka te dobivanje značajnih referenci. Novi brod će se graditi po uzoru na legendarni brod „France II“ iz 1911. godine. Naručeni će brod biti dug 162 metra, imati će pet jarbola i jedra ukupne površine 5.574 kvadratnih metara te će moći ugostiti oko 300 putnika što će ga činiti najvećim brodom takvog tipa na svijetu. Brod će biti isporučen 2017. godine.

Star Clippers Ltd. je prisutan na europskom i američkom tržištu te je poznat po brodovima koji su vjerna reprodukcija klasičnih jedrenjaka. Zbog povećane globalne potražnje za krstarenjima, naročito na brodovima s jedrima naručitelj Star Clippers Ltd. će novim brodom proširiti postojeću flotu koja se trenutno sastoji od tri takva broda – Royal Clipper, Star Clipper i Star Flyer.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram