Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2015

Nastavak pozitivnog trenda za građevinski sektor

Sukladno očekivanjima, nakon godišnjeg porasta broja izdanih odobrenja za građenje u posljednja dva mjeseca (+3,4% u ožujku i +5,3% u travnju), indeks obujma građevinskih radova zabilježio je blagi rast...

Naime, prema posljednjim podacima DZS-a građevinski radovi su u travnju ove godine bili viši za 0,5% u odnosu na isti mjesec 2014. godine (prema izvornim indeksima) dok su prema kalendarski prilagođenim indeksima viši za 0,1%. Pritom je rastu na godišnjoj razini pridonio viši obujam radova na gradnji zgrada (+2,4% godišnje) dok je obujam na gradilištima ostalih građevina niži za 1,1%. Promatrano prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u travnju je 44,3% odrađeno na zgradama dok je 55,7% odrađenih sati na ostalim građevinama. U odnosu na ožujak obujam građevinskih radova u travnju (prema desezoniranim podacima) je niži za 1,1%. Time je prekinuto (drugi mjesec zaredom) višemjesečno razdoblje godišnjeg pada obujma građevinskih radova koje traje (izuzev veljače i prosinca 2013.) od travnja 2009. Promatrano kumulativno u razdoblju od siječnja do travnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupan indeks obujma građevinskih radova bilježi pad od 0,7% podržan padom izgradnje ostalih građevina (-2%), dok je u istom periodu zabilježen porast izgradnje zgrada (+0,7%). U istom kumulativnom razdoblju 45,8% od ukupno odrađenih sati na gradilištima odrađeno je na zgradama dok je ostatak od 54,2% odrađeno na ostalim građevinama.

Prema posljednjim podacima DZS-a u djelatnosti građevinarstva u svibnju bilo je zaposleno 69.889 osoba što je 0,6% više nego travnju, dok je u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine zabilježen pad broja zaposlenih u građevinskom sektoru od 4,2%. Od ukupnog broja zaposlenih u građevinarstvu, u svibnju je 26.161 osoba bilo zaposleno na gradnji zagrada (-3,5% godišnje), na gradnji građevina niskogradnje 21.552 osoba (-7,1% godišnje), a na specijaliziranim građevinskim djelatnostima 22.176 osoba (-2,1% godišnje).

Obzirom da je kontinuitet višegodišnjeg pada građevinskih radova sporadično već bivao prekinut, blage pokazatelje poboljšanja građevinske aktivnosti treba uzeti s izvjesnim oprezom. No, na razini godine očekujemo blagi pozitivan doprinos građevinskom sektoru koji bi trebao doći od privatnih i javnih investicija u infrastrukturne projekte, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram