Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2015

Evo zašto Rusija navija za izlazak Grčke iz eurozone

Rusija ne može spasiti Grčku od bankrota nego priželjkuje njezin izlazak iz eurozone. Tada bi, naime, sve ono što Ruse zanima u Grčkoj postalo jeftinije...

Grčka vlada već tjednima gleda u smjeru Moskve. Premijer Alexis Tsipras je prije nekoliko dana na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu nedvosmisleno rekao da njegova zemlja nije ovisna o Europskoj uniji i da teži "multivektorskoj" vanjskoj politici, to jest, traži različite saveze. U publici koja ga je slušala bio je i ruski predsjednik. Vladimir Putin je sigurno rado čuo Tsiprasove riječi, jer je taj koncept sličan ideji Kremlja o "multipolarnom" svijetu.

"Ruskom vodstvu i Syrizi na čelu s Tsiprasom, zajednička je protuzapadna, posebno protuamerička retorika", objasnio je Alexander Baunow iz moskovskog ureda Zaklade Carnegie. Ali tu je i kraj zajedničkoga. Jer, ruski predsjednik dobro zna da Grčku ne može osloboditi dugova. Osim toga,

"Grčka je previše mala da bi stvarno mogla utjecati na važne odluke u EU-u, na primjer u vezi sa sankcijama protiv Rusije".

Ali, to što je Grčka mjesecima bacala pijesak u motor EU-a, sigurno ide na ruku Putinu. Ruski mediji nagađaju da je dužničku dramu promatrao veseleći se tuđoj nesreći. Također se uvijek iznova postavlja pitanje, kako će se Grčka ubuduće ponašati u sklopu NATO-a. Bi li Atena u zapadnom vojnom savezu mogla igrati rusku kartu? Povod za takve špekulacije ponudila je sama grčka vlada: u ožujku na sigurnosnoj konferenciji u Moskvi, koju je organizirao Kremlj. Većina govora su bili oštro protuzapadni; NATO je tamo viđen kao prijetnja, barem za Rusiju, ako ne čak i za mir u svijetu. Grčki ministar obrane Panos Kammenos je bio službeni gost - jedini ministar jedne zemlje članice NATO-a.

Rodoljubni krugovi u Rusiji uvijek iznova se pozivaju na emocionalnu, kulturnu i mentalnu bliskost između dva pravoslavna naroda.

"Mi poštujemo iste ikone. Nitko nam povijesno nije bliži od Rusije", kaže jedna Grkinja koja već dugo živi u Moskvi.

Ruski nacionalisti i ultra-patrioti politički flertuju i kažu da bi se Grčka mogla priključiti "euroazijskoj uniji" pod vodstvom Moskve. Ali, gotovo je nemoguće da Grčka promijeni stranu, kažu stručnjaci, čak i ako izađe iz EU-a.

Kyrill Koktisch, profesor političkih znanosti na Moskovskoj Diplomatskoj akademiji MGIMO, uoči referenduma je rekao, da ako Grci kažu "ne" onda dolazi do laganog, dugoročnog pomaka.

"Politički to bi značilo: Bruxelles ne može zastupati sve europske vrijednosti. Sada je pod upitnikom egzistencija ovih vrijednosti." Time se zatvara krug Putinovog protuzapadnog, protuliberalnog projekta.

Izlazak Grčke iz eurozone Rusiji bi ekonomski prije svega donio koristi:

"Ruski investitori čekaju da Grčka bankrotira", konstatirao je trijezno radio Vesti-FM i tako opisao laganu zlatnu groznicu koja je, čini se, zahvatila ruske investitore. Alexandar Baunow analizira: Nakon izlaska Grčke iz eurozone "sve ono za što je Ruska Federacije u Grčkoj zainteresirana bit će jeftinije: infrastruktura, željeznica, rafinerije, luke". Ukoliko se Grčka čak potpuno povuče iz EU-a više ne bi važio niz propisa koji smetaju ruskim biznismenima.

I Moskva i Atena bi imale koristi vjeruje profesor Kyrill Koktisch, ako bi dvije zemlje tješnje ekonomski surađivale nakon ponovnog uvođenja drahme.

"Grčka bi imala priliku postati pravi broker za ruski plin."

Grčka koja više nije vezana energetskom poveljom EU-a i sličnim propisima mogla bi slobodno djelovati kao partner Rusije, kaže on.

Sredinom lipnja Gazprom i vlada u Ateni su potpisale memorandum o takozvanom turskom toku plinovoda prema Grčkoj. Gazprom planira investirati oko dvije milijarde eura u idućih nekoliko godina - i tako ruskoj državi osigurati dugoročni utjecaj u Ateni.

Izvor: Deutsche Welle

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram