Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2015

Krediti: Naznake poboljšanja u eurozoni, stagnacija u Hrvatskoj

Kretanje nominalne vrijednosti kreditnog portfelja banaka  ove je godine u tijesnoj vezi s   kretanjem tečaja franka i kune te s dinamikom zaduživanja države, dok realno zaduživanje privatnog sektora i dalje ostaje potisnuto...

Naime, u mjesecima značajnijeg zaduženja države (siječanj, veljača i svibanj) te nagle i znatne deprecijacije kune prema švicarskom franku u siječnju (nakon što je švicarska centralna banka napustila fiksno vezanje tečaja franka uz euro), rasla je i nominalna vrijednost kreditnog zaduženja, dok je u preostalim mjesecima pala. Iste poluge definirale su i kretanje u svibnju: rast zaduženja države za 1,2 milijarde kuna uz deprecijaciju kune prema švicarskom franku od 1,4 %, rezultiralo je i podizanjem nominalne vrijednosti ukupnog kreditnog portfelja banaka (0,2 %). Privatni sektor je pritom ostao pasivan, s marginalnim rastom od 0,3 % kod stanovništva (što je u potpunosti prekriveno rastom tečaja kune prema franku) te marginalnim padom od 0,1 % kod sektora nefinancijskih poduzeća.

Pri godišnjim usporedbama ostaje efekt znatnog rasta tečaja švicarskog franka (u svibnju je CHF bio 18 % jači prema kuni nego prošlogodišnjeg svibnja) pa je pozitivna godišnja stopa rasta (1,1 %), koja se realizira od početka ove godine upravo pod utjecajem tečaja franka, zadržana kod sektora stanovništvo koje je najviše izloženo ovoj valuti. No, kod sektora nefinancijskih poduzeća istodobno je zadržan godišnji pad (-2,3 %) koji traje već 37 uzastopnih mjeseci. Skromni rast kod sektora stanovništva i države (1,3 %), nije bio dostatan za realizaciju rasta ukupnoga kreditnog portfelja banaka koji je treći uzastopni mjesec nominalno smanjen (-0,4 %). U nastavku godine vrlo je teško očekivati prevrat ovakvih kretanja, budući da se stanja tržišnih fundamenata ne mijenjaju značajnije, stoga ne očekujemo oporavak kreditne aktivnosti banaka.

S druge strane, prema naznakama Europske centralne banke, dinamika kreditiranja na području eurozone postupno se poboljšava, sa snažnijim oporavkom kod sektora stanovništva. Godišnja stopa promjene kredita nefinancijskim poduzećima u travnju je realizirana na razini od -0,1 %, nakon -0,2 % u ožujku te nastavlja svoj postupni oporavak s dna od -3,2 % u veljači 2014. No, unatoč ovom poboljšanju, dinamika kreditiranja nefinancijskih poduzeća ostaje potisnuta te i nadalje odražava zaostajanje za poslovnim ciklusom, kreditni rizik, čimbenike kreditne ponude i preslagivanja bilanci financijskog i nefinancijskih sektora (i dalje značajno visok udio neprihodonosnih kredita u nekim zemljama). Istodobno, godišnja stopa rasta kredita stanovništvu u travnju je povećana na 1,3 % (1,1 % u ožujku). Aktualne mjere monetarne politike koje se provode, trebale bi podržati daljnja poboljšanja kako na troškove posudbi za poduzeća i kućanstva, tako i na protočnost kredita na području eurozone. Isto je tako i najnovija polugodišnja "Anketa o pristupu financiranju poduzeća u eurozoni" (SAFE), koja je provedena između 16. ožujka i 25. travnja, pokazala da je prvi put od 2009. godine kod sektora malih i srednjih poduzeća vidljivo ukupno poboljšanje i na strani kreditne ponude (fleksibilniji uvjeti banaka) i na strani kreditne potražnje, stoji u priopćenju iz HGK.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram