Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2015

Hrvatskom zavladala zlatna groznica: Građani kupili zlato u vrijednosti od 12 mil. kuna

Zlato je sve prilvačnije ulaganje za hrvatske građane – u proteklih šest mjeseci, tvrtka Auro Domus Bullion Market, najveća hrvatska kompanija specijalizirana za proizvodnju i prodaju zlata ostvarila je više od 12 milijuna kuna prometa, što je gotovo šest puta više nego u prvoj polovici 2014. godine...

"Od siječnja do kraja lipnja prošle godine realizirano je nešto iznad 400 transakcija, dok je ove godine u istom razdoblju ostvareno čak 1.300 transakcija, što znači da se povećao ne samo broj investitora za tri puta, već i prosječna vrijednost transakcije koja je ove godine dvostruko veća", kazala je direktorica prodaje tvrtke Auro Domus Bullion Market Mirjana Bagić.

Tržište zlata u Hrvatskoj formiralo se polako nakon ulaska u Europsku uniju, kada su ukinuti porezi i davanja na trgovinu investicijskim zlatom. Dotad se, naime, na kupnju zlata plaćao porez na luksuz, kao i carina, što je Hrvatsku činilo nekonkurentnom u ovom poslu. Međutim, sada se kod kupnje investicijskog zlata ne plaća PDV, kao niti porez na dohodak, zbog čega je velik broj građana preusmjerio sredstva iz štednje u bankama u kupovinu zlata.

"U prvih par mjeseci nakon ulaska trgovina je bila relativno slaba, da bi postupno rasla u 2014. godini kada smo ostvarili promet od otprilike šest milijuna kuna. Ove godine taj smo rezultat premašili već u travnju, a do kraja rujna očekujemo da ćemo „prebaciti“ i ukupni plan za 2015. godinu koji je iznosio 18 milijuna kuna, budući da interes za kupnju investicijskog zlata raste iz mjeseca u mjesec", pojasnila je Bagić, kazavši da kupce uz „porezne olakšice“ kod kupovine zlata privlači i činjenica da zlatu raste vrijednost u uvjetima gospodarske i ekonomske krize, dok novcu vrijednost pada.

"Takav primjer je i sadašnja situacija u Grčkoj, gdje je vrijednost eura u samo jednom danu nakon objave rezultata referenudma pala za dva posto. Istovremeno, cijena zlata također je reagirala na krizu, no u suprotnom smjeru – cijena u eurima dan nakon referenduma povećana je za jedan posto", objasnila je Bagić, istaknuvši da, usprkos dnevnim fluktuacijama cijena, zlato najbolje funkcionira kao dugotrajna investicija. Budući da je u posljednjih deset godina cijena zlata utrostručena, i da se troškovi eksplatacije zlata iz zemljine kore stalno povećavaju pa se do 2017. godine očekuje zatvaranje više od 50 rudnika, očekuje se da će zlato nastaviti povijesne trendove i do kraja desetljeća značajno povisiti svoju vrijednost.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram