Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2015

U Slatini počela izgradnja jedinstvene viseće solarne elektrane

U slatinskoj poduzetničkoj zoni Kućanica - Medinci počela je izgradnja jedinstvenog modela viseće solarne elektrane u Hrvatskoj ,vrijedne 6,4 milijuna kuna. Ujedinit će proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i uzgoj poljoprivrednih proizvoda ispod solarnih panela...

Izgradnju viseće solarne elektrane sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 85-postotnim udjelom, dok preostali dio financira Virovitičko-podravska županija. Elektrana je snage 500 kilovata i trenutačno je jedna od najvećih u Virovitičko-podravskoj županiji kojom će se poboljšati kvota koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020.

"Nismo toliko bogata država da se razbacujemo svojim zemljištem, pogotovo poljoprivrednim, tako da smo zajedno u suradnji s projektantima osmislili jedan inovativan način da je ova elektrana podignuta na betonske stupove visine do tri metra s dovoljnim razmakom između njih tako da je zemljište ispod solarne elektrane u potpunosti obradivo", rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Partneri na projektu, osim županije, su Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića iz Slatine. Upravo će učenici ove srednje škole obavljati praktični dio nastave jer će površina od 2 i pol hektara biti njihov praktikum na kojem će zasaditi kupus, kelj, papriku, tikvice i peršin. Planira se i natapanje, a poljoprivredne površine obrađivat će se dobivenom energijom iz solarnih panela koja će napajati električne strojeve.

Ovaj projekt će pomoći našim poljoprivrednicima i agroturistima u ostvarivanju praktične i stručne nastave tijekom cijele godine tako i tijekom ljeta. Osim njih u ovaj projekt uključujemo i ekonomiste kroz razne marketinške aktivnosti, a isto tako i elektrotehničare četverogodišnje, izjavio je ravnatelj Srednje škole Marka Marulića iz Slatine, Darko Špoljarić.

Prve kilovate iz ove projektno jedinstvene solarne elektrane u Republici Hrvatskoj možemo očekivati u listopadu, do kada bi trebala biti dovršena, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram