Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2015

Izvoz u prva četiri mjeseca ove godine rastao za 11,4 posto!

Ukupan izvoz Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do travnja 2015., prema privremenim podacima, iznosio je 27,1 milijardu kuna, što je porast od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju danas objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku...

Istodobno je uvoz iznosio 44,8 milijardi kuna, što je za 5,6 posto više u odnosu na prva četiri mjeseca 2014.

Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 17,8 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 60,4%.

Na rast izvoza najviše je utjecao oporavak brodogradnje, odnosno isporuke brodova u prva četiri ovogodišnja mjeseca. Drugim riječima, rast je vrijednosti izvoza ostalih prijevoznih sredstava, koje u najvećoj mjeri čine brodovi, iznosio visokih 142,9 %, navode analitičari HGK.

Značajno je povećan i izvoz proizvoda prehrambene industrije, gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme, a visoko mjesto prema utjecaju na rast izvoza zadržala su i motorna vozila, odnosno trgovina automobilima. Uz ove djelatnosti, kod velikog su broja ostalih djelatnosti također zabilježene značajne stope rasta izvoza tako da se može govoriti o pozitivnim trendovima kada je robni izvoz u pitanju. Kod nekih je djelatnosti ipak zabilježen pad vrijednosti izvoza. Prvenstveno kod proizvodnje naftnih derivata te kod izvoza metala. Na izvoz naftnih derivata značajno je utjecao pad cijene sirove nafte, točnije Brent cijena sirove nafte je u prva četiri mjeseca bila približno 48 % niža nego u istom razdoblju 2014. godine, ali i 13,6 % manja domaća proizvodnja. Proizvodnja metala istovremeno je smanjena 16,2 %, a i cijene su na svjetskom tržištu također bile niže. Vrijednost robnog uvoza je istovremeno povećana 5,9 %, pri čemu je najveći rast zabilježen kod uvoza računala i elektroničkih proizvoda te kod farmaceutskih proizvoda.

Znatno povećana vrijednost uvoza velikog broja djelatnosti također upućuje na posljedice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji odnosno povećani obujam robne razmjene, ali i na oporavak ukupne potražnje. Rast uvoza bio bi i veći da nije došlo do visokog pada vrijednosti uvoza kod rudarstva i vađenja (prvenstveno sirove nafte i plina), naftnih derivata te metala. Ova smanjenja pretežno su određena spomenutim padom cijena na globalnom tržištu. Ostvarena kretanja izvoza i uvoza smanjila su robni deficit Hrvatske na godišnjoj razini za 1,4 %.

"Nastavlja se povoljan trend rasta vanjskotrgovinske razmjene, odnosno u prva je četiri mjeseca ove godine izvoz porastao za 11,4 %, a uvoz za 5,9 % čime je smanjen robni deficit Hrvatske. Rastu ukupnog robnog izvoza najviše je pridonio porast vrijednosti izvoza ostalih prijevoznih sredstava od 142,9 %, koji u najvećoj mjeri čine brodovi. Nastavak trendova rasta ukupnog robnog izvoza i uvoza sugeriraju blagi oporavak domaće potražnje, uz već prisutno jačanje inozemne potražnje.“, komentirao je podatke Zvonimir Savić iz HGK.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram