Zatvori
Poslovni Puls
13/07/2015

Do kada će ostati zamrznut tečaj švicarskog franka?

Ministar Lalovac u nedavnom je intervjuu HRT-u potvrdio da će Vlada zamrznuti tečaj švicarskog franka držati sve dok se ne pronađe rješenje s bankama...

Pregovori o trajnom rješavanju problema zaduženih u francima već se dugo ne miču s mrtve točke. Banke se, prema dostupnim informacijama, ne mogu usuglasiti i naći zajednički jezik ni s udrugom Franak, a čini se, ni s državom.

Trajno rješenje problema zaduženih u švicarskom franku još je daleko, a njihovo nestrpljenje sve je veće. Svjesni su toga i u Vladi pa sve češće šalju obećavajuće poruke.

"Ja moram reći da ćemo vodit računa da zaštitimo građane koji imaju jednu nekretninu, cijelo vrijeme smo na njih fokusirani, i da ne plaćaju više nego oni koji su uzimali euro", izjavio je ministar financija Boris Lalovac.

Odvajanje jedne skupine dužnika od drugih, smatraju u udruzi Franak, nije dobro. Ljudi su postali socijalni slučajevi baš zbog kredita u švicarcu.

"Oni su nezakonitim poslovanjem banaka postali socijala, zakon za sve mora biti isti i selektivna primjena određenih mjera stvara dodatne temelje za manipulaciju odnosno korupciju", kaže Ivan Kontrec iz udruge Franak.

Bankari još ne žele javno govoriti o svojim prijedlozima rješenja. Dio njih predlaže uvođenje dodatnog poreza bankama, a država bi taj novac mogla preusmjeriti dužnicima.

Ja nisam vidio konkretno o čemu se radi, dajte mi još vremena, ali sigurno je, da ukoliko ne ponude rješenje da će se ovaj dio produžiti koliko god bude trebalo, kaže Lalovac.

Vladino produljenje zamrznutog tečaja švicarskog franka ne rješava probleme dužika. U udruzi Franak vjeruju da će se u Saboru, nakon ljetne stanke, ipak postići neko, za njih povoljno zakonsko rješenje, kojim bi se, kažu, smanjio broj ovrha, deložacija i novih socijalnih slučajeva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram