Zatvori
Poslovni Puls
14/07/2015

Novi "Put svile" podiže kinesko gospodarstvo

Kineski izvoz i ulaganja duž Pojasa i Puta, kineskog prijedloga trgovinske i infrastrukturne mreže, povećavaju se stabilno u prvoj polovici ove godine, dok država ojačava svoje gospodarske veze s regijom...

Kineska inozemna trgovina je pokazala slabije rezultate u prvoj polovici ove godine, s padom ukupne inozemne trgovine za 6,9 posto na 11,53 trilijuna juana na godišnjoj razini u prvih šest mjeseci 2015., u ponedjeljak je objavila Središnja carinska uprava (SCU).

Tijekom razdoblja od siječnja do lipnja, izvoz je ostvario rast od 0,9 posto u odnosu na prethodnu godinu na 6,57 trilijuna juana, s obzirom na to da se trgovina s tržištima u razvoju duž inicijative Pojasa i Puta pokazala snažnom.

Bilateralna trgovina sa zemljama duž Pojasa i Puta je postigla gotovo tri trilijuna juana, što je oko četvrtina ukupne trgovine.

Izvoz u zemlje ASEAN-a i Afriku je na godišnjoj razini porastao za 9,5 i 12,9 posto, a izvoz u Bangladeš, Pakistan i Egipat je porastao za više od 17 posto na godišnjoj razini.

Kineska inicijativa Pojasa i Puta, više od stotinu dana nakon službenog objavljivanja, pomogla je oživjeti usporeno domaće gospodarstvo daljnjim otvaranjem manje razvijenih zapadnih regija.

Teretni brod sa stotinu tisuću njemčakih boca za pročišćavanje vode je putovao 14 dana od Njemačke do kineskog Chongqinga, prešavaši Poljsku, Bjelorusiju, Rusiju, Kazahstan i Xinjiang duž Eurazijske međunarodne pruge prošlog mjeseca, ključnog prometnog projekta inicijative Pojasa i Puta.

Ovo je prvi puta da su domaći pregoranični e-trgovinski prodavači prevozili robu natrag u Kinu pomoću međunarodne pruge.

"To nam je uštedjelo vrijeme i novac.", rekao je Liu Rong, e-trgovinski prodavač.

To nam je uštedjelo mjesec dana u prijevozu, za samo jednu četvrtinu cijene zračnog prijevoza, rekao je.

Zahvaljujući boljoj povezivosti preko inicijativa Pojasa i Puta, rast BDP-a u Chongqingu u prvom tromjesečju je prestigao ostale pokrajinske regije dosegnuvši 10,7 posto, a rast fiksnih ulaganja u imovinu u prvih pet mjeseci je dostigao 17,5 posto.

Guizhou, još jedna zapadna pokrajina, bila je bolja od ostalih regija u rastu fiksnih ulaganja u imovinu u prvih pet mjeseci, postigavši 23 posto zbog povećanja infrastrukturnih razvojnih projekata.

Osim brzog rasta infrastrukture i trgovine, inicijative Pojasa i Puta su također potaknule zapadne regije na nadogradnju svojih industrija i proizvoda kako bi zadovoljili posebne potražnje inozemnih tržišta.

"Inicijative Pojasa i Puta će pomoći kineskim poduzetnicima u pokretanju globalnog industrijskoj lanca vrijednosti proizvodnjom i izvozem kvalitetnijih proizvoda, kapitala i tehnologija.", reako je Li Tong, izvršni direktor BOC Internationala, tvrtke za prodaju vrijednosnih papira.

Kina će i dalje surađivati s kolegama duž inicijative kako bi promicala regionalnu infrastrukturu i trgovinsku povezanost za jačanjem regionalnog gospodarstva, rekao je Huang Songping, glasnogovrnik SCU-a.

Incijative Pojasa i Puta se odnose na Gospodarski pojas Puta svile i Pomorski Put svile 21. stoljeća, koje su 2013. predložene s ciljem oživljavanja drevnih trgovačkih putova između Azije i Europe. Mreža prolazi kroz više od 60 zemalja i regija, s ukupno 4,4 milijarde stanovnika.

Izvor: CRI

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram