Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2015

Kina u drugom kvartalu ostvarila rast BDP-a od 7 posto

Kinesko gospodarstvo je u drugom tromjesečju 2015. zablježilo gospodarski rast od 7 posto na godišnjoj razini, istu razinu kao i u prethodnom tromjesečju, u srijedu je objavio Državni zavod za statistiku...

Stopa rasta je bolja od predviđenih 6,9 posto, a vlasti su to ocijenile kao "pozitivan znak" u gospodarstvu.

BDP u drugom tromjesečju je rastao 1,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju podaci DZS-a.

Rast, koji je bolji od očekivanog, uslijedio je nakon hrabrih vladnih poteza u makro-kontroli i poboljšanju strukturalnih reformi, na konferenciji za tisak je izjavio glasnogovornik DZS-a Sheng Laiyun.

"Politike središnjih vlasti su stabilizirale rast, ubrzale reforme i restruktuiranje, poboljšale životni standard, spriječile rizike te su odigrale značajnu ulogu u gospodarstvu.", rekao je Sheng.

Ove mjere uključuju tri rezanja kamatnih stopa i stope obvezne pričuve u prvoj polovici godine, a vlada je ubrazala fiskalnu potrošnju na infrastrukturu kako bi ojačala ulaganja.

Nacionalno gospodarstvo je pomoću ovih napora ostalo "u pravilnom rasponu", dok se glavni gospodarski pokazatelji postupno oporavljaju, ukazujući na stabilizaciju i poboljšanje", rekao je Sheng, navodeći stabilnu stopu zaposlenosti i razinu cijena.

U urbanim područjima je stvoreno više od sedam milijuna novih radnih mjesta, s ciljem od 10 milijuna do kraja godine, dok je inflacija rasla samo 1,3 posto.

U prvoj polovici godine, BDP je dostigao 29,7 trilijuna yuana, što je stopa rasta od 7 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U istom razdbolju, industrijska proizvodnja je porasla za 6,3 posto na godišnoj razini, a ulaganja u fiksnu imovinu su povećanaza 11,4 posto.

Ulaganja u nekretnine su prosla za 6,4 posto, dok su cijene potrošačke robe porasle za 10,4 posto.

Sheng je dodao kako je od travnja ubrzan godišnji rast industrijske proizvodnje, a ulaganja u fiksnu imovinu su u posljednja dva mjeseca doživjela napredak, u odnosu na prethodno usporavanje.

"Mislimo da će gospodarski rast u drugoj polovici godini biti bolji u odnosu na prvu polovicu.", rekao je glasnogovornik, prognozirajući kako će vladine politike za poticanje rasta iz prve polovice godine imati veći učinak u drugoj polovici.

Kineski premijer Li Keqiang je na sastanku s ekonomistima i poduzetnicima u petak izjavio kako gospodarstvo i dalje posjeduje "znatnu upornost, potencijal i fleksibilnost.", prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram