Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2015

Lipanj donio nastavak deflacije

Nakon stagnacije u svibnju indeks potrošačkih cijena u lipnju ponovno je zabilježio stagnaciju na godišnjoj razini. Naime, prema posljednjim podacima DZS-a u lipnju je stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila godišnju stagnaciju, dok su u odnosu na svibanj cijene bile niže za 0,3%. U prvih pola godine prosječne cijene niže su za 0,2 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najvećim dijelom posljedica pada cijena u kategoriji prijevoza (5,9%), te pada cijena u podkategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (9,4%)...

Najznačajniji doprinos padu cijena na mjesečnoj razini došao je prvenstveno od nižih cijena odjeće i obuće koje su zabilježile pad od 2,9% (potaknute sezonskim sniženjima starih kolekcija), te nižih cijena prehrane i bezalkoholnih pića (-0,6%). Također zabilježen je i pad u kategorijama stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te pokućstva, opreme za kućanstvo i redovitog održavanja kućanstva koje su u odnosu na svibanj niže za 0,3%. S druge strane pad cijena na mjesečnoj razini zaustavile su više cijene u kategorijama zdravlja i restorana i hotela koje su porasle za 0,2%, rekreacije i kulture (0,1%) te ostalih dobra i usluga koji su zabilježile mjesečni rast od 0,5%. Ostale kategorije zabilježile su mjesečnu stagnaciju.

Prema strukturi potrošačke košarice u njenoj najzastupljenijoj kategoriji prehrane i bezalkoholnih pića (gotovo 29% CPI-a)  zabilježen je rast cijena na godišnjoj razini (0,8%). Ipak to nije bilo dovoljno da ukupna prosječna stopa inflacije zabilježi rast. Isto tako rast ukupnih cijena na godišnjoj razini podržale su više cijene u kategorijama alkoholnih pića i duhana (2,0%), zdravlja (1,3%), komunikacija (1,7%), rekreacije i kulture (3,8%) te obrazovanja (0,1%). S druge strane, inflaciju na godišnjoj razini ograničavaju niže cijene odjeće i obuće (-0,5%), pokućstva, opreme za kućanstvo i redovito održavanje kućanstva (-0,3%), prijevoza (-4,4%) te stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (-0,5%).

"Deflacijske pritiske podržavaju i dalje niže cijene goriva i plina na godišnjoj razini. Tako su u svibnju na godišnjoj razini cijene plina bile niže za 8,1%, tekuća goriva 16,7% dok su cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva zabilježila pad od 6,2%. Razlog tome je što su cijene sirove nafte i dalje na nižim razinama nego u istom periodu prošle godine. Isključimo li zato iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente kao što su cijene energije i prehrane temeljna godišnja stopa inflacije u lipnju bilježi rast od 0,7%. Međutim, glavna prepreka višim stopama rasta potrošačkih cijena i dalje ostaje slaba domaća potražnja te uvezena kretanja, dok će deflatorne pritiske ublažavati razmjerno niska baza. Na razini cijele 2015. godine očekujemo stagnaciju potrošačkih cijena u odnosu na 2014. godinu", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram