Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2015

Neočekivano loše prognoze za hrvatsko gospodarstvo

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su oslabila u srpnju, spustivši se s najviše razine u gotovo šest godina u sklopu trenda pogoršanja u široj regiji srednje i istočne Europe, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank...

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci spustio se u srpnju na 43,4 boda, s lipanjske najviše razine u gotovo šest godina od 58,3 boda. Zadržao se u pozitivnom teritoriju što znači da i dalje prevladavaju optimistična predviđanja.

Hrvatska je ujedno zabilježila najveće pogoršanje očekivanja među zemljama obuhvaćenim istraživanjem, uz bok sa Češkom čiji je indeks pao 13,7 bodova. Istraživanje uključuje još Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Tursku koje su također redom zabilježile slabija očekivanja za gospodarstvo u idućih pola godine.

Izrazitije su pogoršanje zabilježile još Rumunjska i Slovačka, čiji su indeksi smanjeni za 8,9 bodova.

Indeks očekivanja za regiju srednje i istočne Europe u cjelini potonuo je za 34,5 bodova, na 15,5 bodova.

U prošlom je mjesecu pak blago poboljšana ocjena aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu, pokazuje istraživanje ZEW-a i Erste Banka, pa je odgovarajući indeks porastao za 3,6 bodova, na minus 48,3 boda. Negativna vrijednost pokazuje da i dalje prevladavaju negativne ocjene.

Najviše je poboljšana ocjena aktualnog stanja u poljskom gospodarstvu, uz skok odgovarajućeg indeksa za 11,1 boda, dok umjereno poboljšanje bilježe Turska i Mađarska, čiji su indeksi porasli pet odnosno 4,5 bodova.

Slabiju je ocjenu u odnosu na lipanj dobila tek Češka, čiji je indeks pao za 5,7 bodova.

Indeks koji iskazuje ocjenu aktualnog stanja u regiji srednje i istočne Europe u cjelini poskočio je za 30,4 boda, na 15,4 boda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram