Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2015

Putin preko Grčke želi osigurati veliki utjecaj u Europi

Podržavajući Grčku Rusija bi mogla osigurati sebi veliki utjecaj u Europi, koji Zapad pokušava ograničiti uz pomoć sankcija, piše američko izdanje CNBC, a prenosi RIA Novosti...

„Ukoliko Grčka primi pomoć od Rusije, Vladimir Putin bi mogao zauzeti još utjecajnije mjesto ʼza europskim stolomʼ i proširiti svoj utjecaj u vrijeme sankcija, koje su imale za cilj da ga ograniče”, piše američko izdanje.

Analitičari prognoziraju da je moguć izlazak Grčke iz eurozone, ukoliko ova zemlja ne ispuni uvjete novog sporazuma i ne plati na vrijeme. Prema njihovim riječima, takav razvoj događaja „mogao bi izmijeniti političku situaciju u Europi”. Kako pišu, u tom slučaju će Grčkoj biti potreban „alternativni izvor sredstava”, a moguće je da će zemlja koja će joj pružiti takvu vrstu podrške upravo biti Rusija.

U članku se navodi da su bliski politički odnosi između dviju zemalja neminovni ukoliko Grčka prihvati pomoć od Rusije. Izdanje podsjeća da je grčka Vlada na čelu s Aleksisom Ciprasom gradila prisne odnose s Rusijom dok je pregovarala s eurozonom. Ciprasa je, kako pišu, vrlo srdačno dočekao ruski predsjednik na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu prošlog mjeseca. Osim toga, Rusija i Grčka su nedavno potpisale memorandum o izgradnji plinovoda na teritoriju Grčke koji bi trebao biti produžetak „Turskog toka”, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram