Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2015

Kinesko gospodarstvo ipak pokazuje znakove stabilizacije i oporavka

Wang Baoan, direktor Državnog zavoda za statistiku, iskazao je svoje povjerenje u kinesko gospodarstvo nakon što se rast BDP-a u drugom tromjesečju pokazao boljim nego što se očekivalo...

Wang je svoj komentar iznio u intervjuu za novine People's Daily, a cijeli prilog izlazi u izdanju u petak.

Podaci zavoda objavljeni u srijedu pokazuju kako je u drugom tromjesečju kineski BPD iznosio sedam posto na godišnjoj razini, odnosno ostao nepromijenjen u odnosu na prvo tromjesečje, što je premašilo prethodno predviđenih 6,9 posto.

"Gospodarstvo pokazuje znakove stabilizacije i oporavka," rekao je Wang, navodeći ružičaste brojke o BDP-u, zaposlenosti, inflaciji, poljoprivrednoj proizvodnji i prihodima.

Prema njegovom mišljenju, gospodarska struktura zemlje i kvaliteta rasta se poboljšavaju. Nagon za masovnim poduzetništvom i inovacijama te rezovi u birokraciji oslobodili su kreativnosti i vitalnost tržišta.

Rukovodstvo zavoda pripisuje rezultate, koji su bolji od očekivanog, ustrajnom trudu kojeg kineske središnje vlasti unose za jačanje i poboljšanje upravljanja makro gospodarstva.

Politika vlade za stabilizacijom rasta, jačanjem reformi i restrukturiranjem, poboljšanjem životnog standarda i sprečavanjem rizika odigrala je značajnu ulogu za gospodarstvo, navodi Wang.

"Vjerujemo kako će se trend nastaviti i u drugoj polovici 2015., a imamo povjerenja kako Kina može ispuniti ciljeve gospodarskog i društvenog razvoja postavljene za cijelu godinu," naglasio je Wang.

Kina ima veliko tržište s velikim potencijalom i otporom. Industrijalizacija i urbanizacija stvorit će veliki prostor za budući rast, rekao je Wang za novine.

Mjere uvedene u svrhu rasta, uključujći fiskalnu i monetarnu politiku, stupit će na snagu u drugoj polovici godine.

Kampanje regionalne integracije, uključujući inicijativu Pojasa i puta, koordiniran razvoj Pekinga, Tianjina i Hebeija, gospodarski pojas rijeke Yangtze, također će poslužiti kao novi pokretači rasta.

Međutim, Wang je također naglasio kako će sporo oporavljanje svjetskog gospodarstva i domaći problemi nastali iz restrukturiranja gospodarstva donijeti neke nesigurnosti kineskom gospodarstvu.

"Stabilizacija ukupne potražnje ključ je stabilizacije rasta. U tom smislu, povećanje investicija ključno je za Kinu," rekao je Wang.

"No, na duge staze, moramo se osloniti na tehnološke inovacije," naglasio je, dodajući kako će se vlada usredotočiti na četiri stvari: kontrolu za podizanje cijena, čišćenje prepreka pri ulasku na tržište, liberalizaciju znanstvenih istraživanja te osnaživanje tvrtki u državnom vlastništvu, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram