Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2015

Početak radnog tjedna u Grčkoj, banke otvorene, PDV podignut na 23 posto

Grčke banke, koje su zatvorene gotovo tri tjedna, danas otvaraju vrata klijentima. Ograničenja na podizanje gotovine ostala su nepromjenjena osim što će se tjedni limit od 420 eura, umjesto svaki dan po 60 eura moći podići jednom tjedno, prenosi CNN...

Ponedjeljak je donio i nove stope poreza pa je tako PDV za brojne proizvode i usluge povećan s 13 na 23 posto.

PDV od 13 posto za hotele ostao je nepromijenjen, a za lijekove, knjige i ulaznice za kulturne događaje umanjen je na šest posto.

Vlada se nada da će izmjene poreznih stopa donositi proračunu godišnji prihod od 2,4 milijarde eura.

Grci će ponovno moći koristiti svoje kreditne kartice u inozemstvu. Iznimka će biti napravljena i u kontroli protoka kapitala koji je na snazi od 29. lipnja, naime, bit će moguće dobiti novčane doznake u iznosu do 5.000 eura tromjesečno za sve mlade Grke koji studiraju u inozemstvu, a za potrebe liječenja u inozemstvu grčki će državljani moći iznijeti iz zemlje 2.000 eura.

U ostalim područjima kontrola protoka kapitala ostaje ista, što znači da Grci ne smiju prebacivati novce u inozemstvo ni iz zemlje iznositi veće količine novca u gotovini, a ni otvarati nove račune u vlastitoj zemlji.

U pet godina oštrih mjera štednje broj beskućnika u Grčkoj povećao se za 44 posto. Nezaposleni u Grčkoj dobivaju pomoć od države najdulje dvije godine. Nakon toga nema više ničega. Ondje gdje je zakazala država, uskaču humanitarne udruge, Crkva, brojni volonteri, neki i sami beskućnici.

Mjere štednje donijele su Grcima nezaposlenost veću za 26 posto, a čak 50 posto mladih i ne nada se poslu tako brzo. Velik udarac doživjeli su i umirovljenici. Grčka je zemlja s najvećim brojem siromašnih u Europskoj uniji u ovom trenutku, a prema nekim pokazateljima - situacija se dramatično pogoršava iz mjeseca u mjesec. Oko 20 tisuća beskućnika samo je u Ateni, a posebno zabrinjava što je većini njih između 26 i 45 godina.

Izvor: CNN/HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram