Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2015

Cipras od Putina pokušao izvući 10 milijardi dolara za tiskanje drahme?

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je od predsjednika Rusije Vladimira Putina 10 milijardi dolara za tiskanje drahmi, piše lokalno izdanje „Greekreporter”, a prenosi „Vesti Ekonomika”...

Ukoliko je ovo istina, pišu autori članka, Grčka se, kako su i pretpostavljali mnogi stručnjaci, već obratila Rusiji za financijsku pomoć, a vjerojatno i Kini, što će omogućiti ovoj zemlji da napusti polje gravitacije eurozone.

Izdanje navodi da se još od početka godine Cipras imao u planu vratiti drahmi, o čemu su bili informirani ključni ljudi u njegovoj Vladi, uključujući sada već bivšeg ministra financija Janisa Varufakisa. Osim toga, svojim posjetama Rusiji Cipras je htio izvršiti pritisak na Njemačku i na taj način je uvjeriti da otpiše dio grčkog duga. Međutim, to nije bilo lako, smatraju autori teksta.

„Moskva je odugovlačila s odgovorom do posljednjeg trenutka i odgovor je stigao u vrijeme kulminacije grčke drame: u noći poslije održanog referenduma. Odgovor je bio negativan. Sve što je preostalo u tom trenutku Ciprasu je da se preda njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. To smo i vidjeli”, piše izdanje.

Komentirajući navode grčkih medija, glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio da Grčka nije tražila financijsku pomoć od Rusije. „Mi smo, i predsjednik, i ministar (vanjskih poslova), više puta na različitim razinama rekli da se grčka strana i njeno rukovodstvo nisu obraćali Rusiji za pomoć”, rekao je novinarima Peskov.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram