Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2015

Uvodeći sankcije prema Rusiji, Zapad sam sebi dao autogol

Uvodeći sankcije Rusiji, Zapad je sebi dao autogol, smatra uspješni švedski biznismen, direktor britanskog investicijskog fonda Prosperity Capital Management Mattias Westman. On je svoj stav obrazložio u članku objavljenom u njemačkom časopisu Focus...

„S geostrateške točke gledišta Zapad je sebi dao autogol. Postratni svjetski poredak je ozbiljno ugrožen i ova prijetnja ne dolazi od Rusije. Kina pokušava srušiti jednopolarni svjetski sistem. Ali umjesto da se tome suprotstavi, Zapad ’ruskog medvjeda’ utjeruje u zagrljaj ’kineskog zmaja’. To je nerazuman potez“, piše Westman.

Švedski biznismen u svom tekstu analizira četiri argumenta koji se obično navode za uvođenje sankcija Rusiji.

Jedan od ciljeva sankcija je da se Rusiju prisili da vrati Krim Ukrajini. „Ako će sankcije biti ukinute tek kada se Krim vrati Ukrajini, onda one nikada neće biti ukinute. Stanovništvo Krima podržava pripajanje Rusiji 90%. I ono vidi što se događa u istočnoj Ukrajini. Osim toga, za Rusiju je vrlo važan Sevastopolj, s točke gledišta strategije i nostalgije“, smatra švedski biznismen.

„Drugo opravdanje sankcija je da su one potrebne kako bi se Rusija spriječila da napadne druge dijelove bivšeg Sovjetskog Saveza. Ali s točke gledišta Rusije, ona je samo poduzimala prisiljene, obrambene mjere posle prevrata u Kijevu, koji su podržale strane države. Jer to je ugrozilo vitalne interese sigurnosti Rusije, kao i dobrobit stanovništva u Ukrajini koje govori ruski. Da je Rusija htjela osvojiti Kijev, ona je to s lakoćom mogla učiniti. Ali ništa ne ukazuje na to da Rusija to planira. I, naravno, sankcije to ne mogu spriječiti“, navodi se u članku.

Sankcije bi, osim toga, trebale osigurati realizaciju Minskog sporazuma. „Ovu točku gledišta zastupa Njemačka i ona se čini razumnom. Ali problem je u tome što Rusija zaista želi minski mir, a glavna prepreka ka miru je u Kijevu. Minski sporazum predviđa široku autonomiju za istočnu Ukrajinu, a Porošenko izjavljuje da će Ukrajina biti jedinstvena i da nikakve federalizacije neće biti. To poništava Minski sporazum“, navodi se u članku.

„Posljednji argument koji se koristi je da sankcije trebaju još pooštriti kako bi se ruinirala ruska ekonomija. Cilj je stvoriti uvjete u kojima će ruski oligarsi ustati protiv Putina. Ova fantazija je posebno popularna među američkim neokonzervativcima. Zapad sprovodi nevjerojatnu kampanju demonizacije Putina'', objašnjava švedski biznismen.

Izvor: Focus/RBTH

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram