Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2015

Ove godine rast broja dolazaka kruzera, ali i pad putnika

Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom je teritorijalnom moru u prvih pet mjeseci ove godine bilo 168 ili 5,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali je na tim brodovima u Hrvatsku došlo 6,7 posto manje putnika ili njih 195 tisuća, podaci su Državnog zavoda za statistiku...

Ukupno su svi brodovi na kružnim putovanjima u Hrvatskoj u prvih pet mjeseci boravili 375 dana, što je u prosjeku dva dana, a i 8,5 posto manje dana nego u istom razdoblju prošle godine.

Uobičajeno, u strukturi kružnih putovanja stranih brodova najviše ih je, gotovo 60 posto, prvi ulazak u hrvatski Jadran evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju s udjelom od 28 posto u prvom pristajanju tih brodova slijedi Splitsko-dalmatinska županija.

Time se na te dvije županije odnosni ukupno gotovo 87 posto prvih evidentiranja svih kruzera, dok ih je u ostale četiri jadranske županije to učinilo 13 posto od ukupnog broja stranih kruzera, od čega u Zadarskoj županiji njih 7 posto, u Šibensko-kninskoj 4,2 posto, u Istarskoj 1,2 posto, a u Primorsko-goranskoj 0,6 posto.

Najviše putovanja kruzera po mjesecima u pet mjeseci bilo je u svibnju, 105, što je 18 posto više nego u lanjskom svibnju, dok je putnika na tim brodovima došlo 6,3 posto više ili 138 tisuća.

Strani su brodovi na kružna putovanja u Hrvatsku u prvih pet mjeseci ove godine doplovljavali pod zastavama ukupno 13 zemalja iz cijelog svijeta, a najviše ih je bilo pod zastavom Malte, 51, dok ih je pod zastavama Paname, Bahama i Italije bilo od 27 do 29.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram