Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2015

Zbog većeg poreza Grci ostaju bez yachting turizma

Kako bi zadovoljila zahtjeve vjerovnika i izbjegla stečaj, grčka vlada uvela je u sklopu gospodarskih reformi - porez na luksuz koji obuhvaća i sva rekreacijska plovila duža od 5 metara. Stopa je uvećana s 10 na 13%, što za mnoge Grke znači odustajanje od omiljenog hobija...

Vlasnici plovila morat će platiti porez svake godine, a on će se izračunavati prema procijenjenoj vrijednosti broda. Naprimjer, vlasnik 10 metara dugačkog glisera u vrijednosti od 17.600 dolara morat će platiti 2200 dolara godišnje.

Uvođenje visokih poreza, smatraju u industriji plovila, samo će obeshrabriti kupce i zaustaviti prihode koji se slijevaju u državnu blagajnu - što je upravo suprotno od namjere vlade i njezinih fiskalnih ciljeva. Usto, strahuje se od bijega stranih jahti iz Grčke, ali i gubitka radnih mjesta u proizvodnji plovila.

"To je sve lanac - kada nema jahti, ne postoji ni zona za popravke i održavanje, neće biti ni prihoda za inženjere, električare, drvodjelce - sve što ima veze s održavanjem broda izravno utječe, pogotovo kada strana plovila, sa stranim zastavama putuju na jedan ili dva mjeseca do Grčke. Sada je za njih mnogo povoljnije iz Turske doći do Grčke na odmor, i ne ostavljati svoj brod u Grčkoj jer nema specifičnih oporezivanja", rekao je HRT-u Apostolis Eythimiakos, direktor marine u Ateni.

Vlasnici stranih jahti mogu jednostavno otploviti i usidriti se u susjednoj Turskoj, Hrvatskoj ili negdje gdje su porezi niži.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram