Zatvori
Poslovni Puls
30/07/2015

Evo zašto ruske kompanije počinju zaobilaziti inozemne menadžere

Od studenog 2014. broj životopisa stranih stručnjaka narastao je za 10-15%, RBK-u govori Jurij Dorfman, partner za agenciju Cornerstone...

Tijekom posljednjih godinu dana broj pozicija za strance u ruskim kompanijama prosječno se smanjio za 30-40%, što je i dovelo do takvog rasta broja životopisa – ''otprilike za 20%'', potvrđuje Galina Meljnikova, direktorica Manpower Group za Rusiju i ZND.

Kompanije su prisiljene, objašnjava Dorfman, optimizirati troškove.

Prema podacima ankete The Expat Explorer Survey, koju svake godine provodi banka HSBC, u 2014. Rusija je bila na 17. mjestu od 34 država prema ekonomskoj privlačnosti za strance. U 2009. nalazila se na rejtingu HSBC na prvom mjestu prema plaćama stranih top-menadžera: 30% ispitanika dobivalo je više od 250 000$ godišnje.

''U usporedbi s Rusima, stranac otprilike 2-3 puta skuplje prosječno košta kompaniju'', ocjenjuje Dorfman. ''Osim kompenzacije radi se i o pružanju luksuznog smještaja s obitelji, proširenog osiguranja, organizacije svih pravnih formalnosti''.

''Isto tako, plaće stranaca najčešće su fiksirane u valuti, što pri aktualnom tečaju dolara i eura poslodavce stoji značajno skuplje nego, recimo, prije godinu dana'', dodaje Roman Šikin, direktor za razvojni biznis agencije Kelly Services.

Postoji politički aspekt, objašnjava Meljnikova. Nekad stranci nisu spremni ostajati, nekad ih kompanije ne žele puštati na ozbiljne dužnosti. Još jedan problem je potencijalna nemogućnost da stranac, zbog sankcija, radi s Krimom.

Rastanci su civilizirani, potvrđuje Jurij Dorfman. U pravilu, radi se o odustajanju od produljenja ugovora, a ne o smanjenju stručnjaka. Stručnjak objašnjava da se standardni ugovor sklapa na 2-3 godine.

Prema mišljenju stručnjaka Više škole ekonomije, u 2013. oko 46 tisuća stranaca radilo je na pozicijama voditelja poduzeća, organizacija i njihovih strukturnih jedinica. Jo 20 tisuća bili su stručnjaci s višom razinkom kvalifikacije, a 21 tisuća radnici sa srednjom razinom kvalifikacije. ''Ako je od 2000. do 2008. broj stranih stručnjaka iz zapadnih država stabilno rastao, povećavši se za 2,5 puta (SAD) i 1, 6 puta (EU), onda je kriza dovela do početka suprotnog procesa – od 2008. do 2011. iz Rusije je otputovalo više od 66% stručnjaka iz SAD-a i 64% stručnjaka iz država EU'', pišu autori izvještaja Vladimir Karačarovskij i Gordej Jastrebov.

Stariji znanstveni suradnik laboratorija za istraživanje tržišta rada pri Višoj školi ekonomije Sergej Solncev smatra da je od 2000. do 2009. udio stranaca bio u intervalu od 11,9 do 15,6%. Udio stranih top-menadžera u ruskim kompanijama je bio od 5 do 10%. U stranim kompanijama isprva je udio stranaca iznosio otprilike 37%, no tijekom krize 2008. i 2009. smanjio se do 25,7-271,%. Solncev povezuje tu dinamiku s dolaskom što više top-menadžera u kompanije ili s povećanjem povjerenja u ruske stručnjake.

Marina Tarnopoljskaja, koja vodi Agenciju Kontakt, potvrđuje trend zamjene stranaca čak na onim pozicijama, gdje su tradicionalno od 1990. radili strani suradnici: ''Recimo, ranije je od 12 top-menadžera moglo biti samo dvoje Rusa. Sad udio stranaca iznosi barem 20-30%''.

''Bez obzira na smanjenje broja stručnjaka, ne mislim da će u dogledno vrijeme doći do ogromne zamjene stranaca'', govori Jurij Dorfman.

Izvor:  RBTH

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram