Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2015

INA u prvih šest mjeseci ostvarila 328 milijuna kuna neto dobiti

Naftna kompanija INA objavila je danas rezultate poslovanja za prvo polugodište u kojem je operativna dobit dosegnula 819 milijuna kuna, što je 27 posto više nego u prvoj polovici 2014., dok je neto dobit iznosila 328 milijuna kuna...

Kompanija je u navedenom razdoblju uložila ukupno 549 milijuna kuna, od čega 453 milijuna u Hrvatskoj, a 96 milijuna u inozemstvu. CCS EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije po tekućim cijenama sirovina) INA Grupe u prvih šest mjeseci 2015. iznosila je 1,6 milijardi kuna, odnosno 4 posto više nego u istom razdoblju 2014.

U Segmentu djelatnosti istraživanja i proizvodnje nastavljen je trend rasta domaće proizvodnje sirove nafte unatoč nepostojanju novih istraživačkih polja. Porastom proizvodnje u RH od gotovo 20 posto dan je doprinos povećanju od šest posto ukupne proizvodnje ugljikovodika. Ovaj rezultat može se prije svega pripisati kontinuiranom remontu i poboljšanju učinkovitosti bušotina te dodatnoj proizvodnji polja Hrastilnica. Proizvodnja prirodnog plina također je porasla i to za četiri posto u usporedbi s prvih šest mjeseci 2014, navode iz INA-e.

EBITDA je dosegla 1,6 milijardi kuna, dok su na ukupan rezultat negativno utjecale snižene cijene sirove nafte i nepovoljne regulatorne promjene u vidu dodatnog smanjenja regulirane cijene plina i udvostručenih naknada za eksploataciju. Kapitalna ulaganja u ovom segmentu u prvih pola godine iznosila su 335 milijuna kuna, od čega je u Hrvatskoj uloženo 252 milijuna, a u inozemstvu 83 milijuna. Segment djelatnosti rafinerije i marketing (uključujući Trgovinu na malo) poboljšao je rezultat za 94 posto u usporedbi s prvom polovicom 2014. te je gubitak smanjen na 22 milijuna kuna.

Ovo poboljšanje rezultat je vanjskih faktora kao što su pad cijene Brent nafte koji je pozitivno pridonio nižim materijalnim troškovima i nižim troškovima vlastite potrošnje, u kombinaciji s boljim prodajnim rezultatom i boljom strukturom prinosa u rafinerijama, kao i višom maloprodajnom maržom, navodi se u izvješću.

Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott rekao je da je Inin operativni rezultat u prvom polugodištu 2015. značajno poboljšan unatoč velikom padu cijena sirove nafte. Ukupna proizvodnja ugljikovodika porasla je za 6 posto, dok je domaća proizvodnja nafte povećana gotovo 20 posto. Na ukupne rezultate Segmenta Istraživanja i Proizvodnje negativno je utjecao pad ostvarenih cijena, iako je donekle kompenziran jačanjem dolara. "Ulaganja ostaju snažna i iznose preko pola milijarde kuna, budući da nismo smanjivali svoje investicijske projekte koji su se pokazali otpornima u aktualnom okruženju", izjavio je Áldott.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram