Zatvori
Poslovni Puls
04/08/2015

Nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru

Prema posljednjim podacima DZS-a u svibnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani obujam građevinskih radova mjeren odrađenim satima na gradilištu zabilježio je, prema izvornim indeksima, pad od 3,1%, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porastao za 0,7%. Kumulativno u prvih pet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine pad je iznosio 1,2% (prema izvornim indeksima)...

Godišnjem padu broja odrađenih sati radnika na gradilištima pridonio manji broj sati odrađenih na zgradama, ali i ostalim građevinama. Naime u promatranom mjesecu zabilježen godišnji pad obujma građevinskih radova na zgradama iznosi 3% te na ostalim građevinama od 3,2%. Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima 43,3% je odrađeno na zgradama dok je 56,7% odrađeno na ostalim građevinama.

Broj zaposlenih u sektoru građevinarstva u lipnju iznosio je 69.992 zaposlenih, što je u usporedbi s svibnjem porast za 0,1%. S druge strane na godišnjoj razini nastavlja se trend smanjenja broja zaposlenih u ovom sektoru. Naime u usporedbi s lipnjem prošle godine broj zaposlenih u građevinarstvu je niži za 3,5%. Godišnje stope pada broja zaposlenih u građevinarstvu datiraju neprekidno od rujna 2009. godine (70 uzastopnih mjeseci). U lipnju je u odnosu na isti mjesec 2014. godine na gradnji zgrada bilo zaposleno 3% (26.148) osoba manje, na gradnji građevina niskogradnje 6,6% (22.755) manje osoba dok je u sektoru specijalizirane građevinske djelatnosti zaposleno 1,1% manje osoba (22.089). U djelatnosti usko vezanoj za građevinski sektor, poslovanje s nekretninama zabilježen je godišnji pad zaposlenih od 14,15% (6.378).

Promatrano kumulativno u prvoj polovici ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine u sektoru građevinarstva broj zaposlenih je niži za 3,8%, dok je u razdoblju od 2009.-2014. prosječan broj zaposlenih niži za više od 31 tisuća zaposlenih, što je pad za 31,1%. Bruto dodana vrijednost građevinarstva prema posljednje dostupnim podacima nakon što je u 2014. zabilježila realan godišnji pad od 6,7%, s najvećim negativnim doprinosom u kretanju BDV-a, u prvom ovom tromjesečju je za zabilježila pad za 1,3%. Promatrano u kumulativnom razdoblju od 2008.-2014. BDV građevinskog sektora zabilježila pad za 42,8%.

"Iako očekivanja za ovu godinu ne donose optimizam u pogledu značajnijih pozitivnih pomaka, očekujemo zaustavljanje iznimno negativnih trendova. Naime, izgledno je da je građevinski sektor napokon dosegnuo dno. Mogućnosti upotrebe značajnih sredstava za pokretanje investicija u okviru fondova Europske unije uvelike ovise o pripremljenosti projekata te administrativnim kapacitetima povlačenja sredstava. S druge strane potražnja za stambenim jedinicama uvelike je ovisna o tržištu rada koje je opterećeno niskom zaposlenošću i nesigurnošću oporavaka. Time potražnja za stambenim kreditima te dugoročne investicije i dalje ostaju potisnute", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram