Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2015

Grčka burza je možda otvorena, ali izlaz iz bezdana nije na vidiku

Mnogo je onih koji žele proreći zbivanja na burzi i gotovo nikad nisu u pravu. Ali mnogi su točno prorekli katastrofu burze u Ateni kad se otvorila ovog ponedjeljka. Jer nevolje nisu završene, misli Henrik Böhme...

To bi bilo dobro pitanje za nekakav televizijski kviz: kako se zove najvažniji indeks burze u Ateni? Naravno, svatko tko se barem malo zanima za tržište kapitala poznaje DAX u Frankfurtu, londonski FTSE (toliko poznat da je čak stekao i naziv od milja Footsie), Dow Jones u New Yorku ili CAC u Parizu.

Ali ASE General Index? Od početka ovog tjedna je to definitivno postalo loše pitanje za kviz jer odgovor zna svatko. Jer svatko je i napeto gledao što će se dogoditi s burzom u Grčkoj nakon što je nakon punih pet tjedana prisilne pauze opet otvorila svoja vrata. Moglo se i pretpostaviti da će biti gadno, jer na kraju i jest najgore što se može dogoditi nekoj ustanovi slobodnog tržišta kapitala da ne može trgovati. A pogotovo ako ne trguje već tjednima.

Posebno su stradale dionice grčkih financijskih institucija, a u drugom danu trgovanja se pad nastavio. Između ostalog je razlog tome da se ovog ponedjeljka nisu ni mogli provesti svi prispjeli nalozi za prodaju. Često je gubitak vrijednosti dosegao kritičnu razinu od 30% (drugim riječima, u jednom danu je ta institucija izgubila gotovo trećinu svoje tržišne vrijednosti) i onda se te dionice povlače iz trgovanja.

A obzirom da dionice banaka čine oko petine kapitala na tržištu vrijednosti burze u Ateni, onda je to povuklo i sve ostale vrijednosti drugih sektora sa sobom u provaliju.

Rasprodaja dionica grčkih banaka će lako potrajati još nekoliko dana. Jer tko želi imati - i tko želi kupiti dionicu novčarskih institucija koje imaju goleme rupe u svojim poslovnim knjigama? Potreba svježeg novca samo četiri najveće grčke banke iznosi oko 25 milijardi eura. Domaći, grčki kupci praktično otpadaju kao mogući kupci tih dionica jer za njih postoje posebna pravila u trenutno važećim propisima o prometu kapitala. A iz inozemstva trenutno prije svega stižu nalozi za prodaju - i to u masovnim razmjerima paketa dionica.

Pad vrijednosti dionica na burzi nikad nisu ništa drugo nego izraz brige nad gospodarskim i političkim perspektivama - pa je to tako sad i u Grčkoj. Sama činjenica što su ponovno počeli pregovori s vjerovnicima nipošto još ne znači da je nestala opasnost grexita - dakle izlaska Grčke iz zone eura.

A nadzor nad prometom kapitala koji je trebao zaustaviti daljnji odljev novca iz Grčke je već sad uzrokovao u tamošnjem gospodarstvu upravo zastrašujuće razaranje. Mnoga poduzeća, čak i ako imaju mušterije, ne mogu iz inozemstva naručivati sirovine i sastojke jer ne mogu platiti te račune. Drugi pak, poput ugostitelja i vlasnika restorana, trpe od netom povišenog poreza na dodanu vrijednost. A prema kalkulacijama agencije Reuters, ovo natezanje koje je vlada Tsiprasa izvodilo sa zajmodavcima i koje je trajalo mjesecima je uzrokovalo štetu koja odgovara četvrtini godišnjeg gospodarskog učinka Grčke.

Sreća je jedino što grčka burza u međunarodnom koncertu na tržištu kapitala igra prilično beznačajnu ulogu. Svim ostalim burzama u Europi je ovog ponedjeljka bilo prilično svejedno što se događa u Ateni, a Njemačka burza u Frankfurtu je čak zabilježila značajan plus. Mnogi investitori su već odavno digli ruke od tržišta dionica u Grčkoj, a treba pred očima imati i prave razmjere te burze.

Jer taj, sada ipak svima poznat ASE General Index predstavlja vrijednost 60 najvažnijih tvrtki Grčke koje su izlistane na burzi i to iznosi oko 35 milijardi eura. Dakle iznos koji je američki koncern Apple izgubio na vrijednosti u samo nekoliko minuta nakon što je prije nekoliko dana objavio poslovne rezultate kvartala i koji su se mnogima učinili nedovoljnima. A trenutno najvredniji njemački koncern na tržištu kapitala, kemijski koncern Bayer je trenutno tri puta vredniji nego sve vrijednosti ASE uzete zajedno.

Utoliko je svakako za pohvalu optimizam koji se ipak može čuti od ponekog trgovca vrijednosnicama u Ateni. Tako je Nikos Chryssochodis izjavio kako je prvi dan ovog tjedna bio "tužan dan za Grčku, ali nikakav 'crni ponedjeljak'".

Pozitivno je već to što je burza otvorila svoja vrata. Ali dok se "na parketu" u Ateni opet ne vrati nešto slično normalnosti, lako će proći još tjedni ili mjeseci.

Izvor: Deutsche Welle/Henrik Böhme

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram