Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2015

Hrvatska gaming industrija predstavlja se na Gamescomu

Pet hrvatskih informatičkih tvrtki, koje se bave razvojem računalnih igara, započele su svoj drugi nastup na sajmu Gamescom 2015, najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave, na kojem izlažu na nacionalnom štandu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK)...

Developeri zabavnog softvera, okupljeni u Grupaciju za računalne igre pri Udruženju za informacijske tehnologije HGK, izlažu na štandu A013 u paviljonu 3.2, u poslovnom dijelu sajma. To su sljedeće tvrtke: Digitalna avantura d.o.o., Intercorona d.o.o., Iron Ward j.d.o.o., Virtualni koncepti d.o.o. i Pandora studio d.o.o., koje su na svjetskom tržištu poznatije pod brendovima Reboot, LGM Games, Ironward, Exordium Games i Gamepires.

"Iznimno nam je drago da je ovaj nastup sufinancirala Hrvatska gospodarska komora, jedina domaća institucija koja je prepoznala značaj i brzinu razvoja hrvatskih studija i zajednice tvrtki koje razvijaju računalne igre", izjavio je Ante Vrdelja, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara (međunarodno poznatog kao Croatian Game Developers Association - CGDA), koji okuplja više od 20 tvrtki, game developera.

Uz to, samoborski studio Ironward svoju novu igru The Red Solstice predstavlja posjetiteljima i na mini-štandu u Indie Megaboothu, štandu međunarodnog udruženja koje okuplja više od 70 tvrtki, nezavisnih studija za razvoj igara.

U Kölnu, na štandu svog izdavača, izlaže i zagrebački Croteam, autori u svijetu proslavljenog FPS (engl. First Person Shooter) serijala Serious Sam i jedne od najprodavanijih logičkih avantura u proteklih godinu dana, igre The Talos Principle.

Već drugu godinu zaredom Hrvatska se predstavlja na sajmu Gamescom, točnije u poslovnoj zoni sajma. Iako je ta zona znatno skromnija od njegova zabavnog dijela, kojim
ominiraju blještavi štandovi velikih svjetskih korporacija, izdavača računalnih igara, lani je business paviljone posjetilo 31.500 poslovnih ljudi. Prošle je godine 335.000 zaljubljenika u igre na računalima, tabletima, konzolama za igru i mobitelima posjetilo sajam, a ove ih se godine očekuje još više.

HGK se odlučio za potporu ovoj branši informatike zbog činjenice da je riječ o tvrtkama koje gotovo sto posto svojih prihoda ostvaruju na svjetskom tržištu, ali i iznimnog ugleda koji proizvođači računalnih igara uživaju u informatičkoj, ali i široj javnosti.

Na Gamescomu, uz Hrvatsku, nacionalne štandove ima još 17 zemalja. Sajam se prostire na 193.000 četvornih metara, ima više od 800 izlagača iz 45 država, što je porast od 14 posto u odnosu na prošlu godinu. Partner sajma je Ujedinjeno Kraljevstvo. Gamescom, za građanstvo se otvara sutra, 6. kolovoza, a završava 9. kolovoza.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram